Now Reading:
Grad Varaždinske Toplice nastavlja pomagati pčelarima
Full Article 3 minutes read

Grad Varaždinske Toplice nastavlja pomagati pčelarima

Kako bi pomogli pčelarima i pčelarstvu na svom području, u mandatu aktualne uprave Grada Varaždinskih Toplica treću godine zaredom subvencionira se njihovu djelatnost. Od 2017. do 2020. godine Grad varaždinske Toplice za potpore poljoprivrednicima izdvojio je 515.000 kuna. Od toga su potpore za pčelare u 2019. godini bile 51.100 kuna, a 2020. godine 45.900 kuna. U 2021. godini do sada su se pčelari javili za 41.400 kuna.

Gradonačelnica Dragica Ratković i vijećnik u proteklom sazivu Gradskog vijeća Stjepan Denžić, održali su redoviti sastanak sa pčelarima s područja Grada Varaždinskih Toplica, koji su ih upoznali s aktualnom problematikom.

Jedan od 15-ak pčelara na području grada, Stjepan Golubić, ističe da je godina bila jako loša.

– Mi smo dosta aktivni, ali problem je ova godina. Sve se smrzlo. U zadnje tri godine nije bilo neke paše, a ovu godinu je totalna katastrofa, kaj bude dalje ne znam. Grad nam već par godina pomaže da nam olakša. Ali meda je sve manje, a bolesti sve više – rekao je Golubić.

Upravo da olakšaju pčelarima, ali i potaknu nove ljude na pčelarstvo, u ovom su mandatu pokrenuti poticaji za pčelare, naglasio je Stjepan Denžić.

– Uvidjeli smo da na našem području ima malo pčelara u odnosu na susjedne općine i gradove. Moj posao je bio da na neki način pomognemo pčelarima da barem zadrže te pčele koje imaju. To smo uspjeli. Sad nam slijedi drugi zadatak, a to je da počne povećanje, da u pčelarstvo privučemo i druge. Subvencioniramo 75 kuna po košnici i subvencioniramo 50 % repromaterijala, opreme, nabavke novih košnica, novih pčelinjih zajednica – kazao je Denžić i dodao da imaju informacije od pčelara o izrazito lošoj godini.

– Ne nazire se kraj ovom vremenu. Paša od livade skroz je podbacila zbog mraza. Već imamo štete i na bagremu. Ovogodišnji su poticaji definirani, ali gradonačelnici ću predložiti da se razmotri da se poticaji u idućoj godini podignu. Želimo privući mlade pčelare, da se novi ljudi počnu baviti pčelarenjem, a i da stare zadržimo i da oni povećaju koju košnicu. Do našeg mandata nitko nije razgovarao sa pčelarima, a kamoli da je dijelio poticaje – rekao je Denžić.

Gradonačelnica Ratković podsjeća da su u protekle dvije godine pčelarima pomogli s gotovo 100.000 kuna.

– Cilj nam je da imamo sve više pčelara, da 474 lipe koje su posađene uz Bednju zažive. Da tamo žive pčele, a znamo što one znače za prirodu i na kraju za nas. Težimo zdravom životu, razvoju zdravstvenog turizma na području Varaždinskih Toplica. Nadamo se i da će epidemija završiti pa da će naši pčelari imati iduće godine priliku tu na području grada plasirati svoje proizvode. Nastavljamo sa subvencioniranjem njihove proizvodnje i o ovoj za njih vrlo lošoj godini. Zato ovim putem pozivam pčelare da kupe nove pčelinje zajednice, a mi ćemo i dalje pomagati da tradicija i ta plemenita aktivnost opstane – poručila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

www.sjever.hr
03.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.