Now Reading:
Automobilske gume dobile nove oznake – ovo morate znati
Full Article 2 minutes read

Automobilske gume dobile nove oznake – ovo morate znati

S ciljem bolje informiranosti potrošača, od prvog svibnja izmijenjene su oznake na automobilskim gumama, odnosno uveden novi sustav označavanja na razini Europske unije.

Krajnja je svrha ekološka, a EU se obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. Sve gume isporučene nakon 1. svibnja morat će biti usklađene s novom uredbom, a za one starije ne mijenja se ništa, donosi HRT.

Dolazak toplijih dana za većinu vlasnika automobila znači i da je stiglo vrijeme za zamjenu zimskih i stavljanje ljetnih guma.

Da bi se olakšalo potrošačima od prvog svibnja mijenjaju se oznake na gumama, odnosno uvodi se novi sustav označavanja na razini Europske Unije, a jedna od novih stvari je podatak o trajnosti gume. Osim toga, moći će se doznati i performanse te potrošnja goriva.

Gume su podijeljene u klase – od A do G – razlika potrošnje iznosi otprilike 0,65 litre. Tu je i oznaka buke – može imati jednu, dvije ili tri crne crtice za jačinu zvuka, piše HRT.

Osim oznake decibela uvodi se A, B ili C razred da bi korisnici imali informaciju o tome da stave gumu u neki kontekst, a uvodi se i QR kod kojim će korisnik moći vidjeti u bazi podataka kojima Europska unija raspolaže o pojedinoj gumi, ali uvode se i promjene vezane uz poledicu, to jest korištenje šiljaka je li ta guma dobro prianja i je li sukladna ISO standardima.

Dodajmo na kraju statistiku policijskog kažnjavanja na našim cestama zbog neadekvatnih guma tijekom zimskog perioda. Zabilježena su 553 prekršaja u kojima su vozači kažnjavani s po tisuću kuna.

Ovdje možete pročitati cijeli članak.

foto: pixabay

www.sjever.hr//HRT
04.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.