Now Reading:
Svažić: Tragičan događaj prije 26 godina oduzeo nam je Rudija, ali sjećanje i zahvala na svemu što je učinio živjet će vječno
Full Article 3 minutes read

Svažić: Tragičan događaj prije 26 godina oduzeo nam je Rudija, ali sjećanje i zahvala na svemu što je učinio živjet će vječno

Povodom 26. obljetnice pogibije vojnog pilota HRZ-a Rudolfa Perešina poginulog tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak“, izaslanstvo HDZ-a Krapinsko-zagorske županije predvođeno v.d. predsjednikom i kandidatom za župana, Ernestom Svažićem, zapalilo je svijeće u njegovom Spomen parku u Gornjoj Stubici.

Uz Svažića i kandidatkinju za zamjenicu župana Anu Kruhak počast Rudolfu Perešinu odali su predsjednik HDZ-a Gornja Stubica dr. Petar Ptić, predsjednik HDZ Donja Stubica i kandidat za gradonačelnika Donje Stubice Ivica Kupinić te predsjednik HDZ-a Stubičkih Toplica i kandidat za načelnika Tomislav Mlinarić.

Svažić je podsjetio kako je Perešin svojim domoljubnim činom, kada je napustiti redove JNA te s MIG-om 21 sletio u Austriju, zadao težak moralni i politički udarac JNA i tadašnjoj velikosrpskoj politici. Ono što je još važnije, naglasio je Svažić, da je građanima Hrvatske i hrvatskim braniteljima taj događaj dao nadu te utjecao na rast domoljubnog naboja u presudnim danima Domovinskog rata.

-Nažalost, tragičan događaj prije 26 godina oduzeo nam je Rudija, ali sjećanje i zahvala na svemu što je učinio živjet će vječno – zaključio je Svažić.

Rudolf Perešin poginuo je 2. svibnja 1995. godine u Vojno- redarstvenoj operaciji “Bljesak“. Njegov je MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen od strane neprijateljskih protuavionskih topova – na maloj visini i u nesigurnu nagibu, napustio je avion katapultiranjem, prizemljivši se na neprijateljskom teritoriju. Perešin je ostao zapamćen po preletu MiG–om iz JNA na hrvatski teritorij. Iako su ih u JNA zbog straha od bijega nadzirali, to Perešina nije spriječilo da se 25. listopada 1991. godine, umjesto nadziranja povlačenja JNA iz Slovenije, svojim MiG-om 21 uputi prema austrijskoj granici koju je prošao otprilike kod Bleiburga te se spustio na aerodrom pokraj Klagenfurta.

www.sjever.hr 02.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.