Now Reading:
Varaždinska županija ima novi turistički projekt vrijedan više od 9,3 milijuna kuna – Čačić: Želimo da bude top topova
Full Article 3 minutes read

Varaždinska županija ima novi turistički projekt vrijedan više od 9,3 milijuna kuna – Čačić: Želimo da bude top topova

Nakon održane uvodne konferencije projekta Active Tourism Meets Advanced Technology in Cross-Border Area, u atriju Županijske palače projekt su predstavili župan Radimir Čačić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović i predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus.

Ukupna vrijednost projekta je 9.339.115 kuna, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Sredstva predviđena za realizaciju aktivnosti koje će provoditi Varaždinska županija iznose 557.780,78 eura, a za Turističku zajednicu Varaždinske županije predviđeno je ukupno 84.957,50 eura.

U sklopu projekta će se podrumske prostorije Županijske palače na Franjevačkom trgu rekonstruirati i prenamijeniti za turizam. Uspostavljen će biti centar za posjetitelje, koji će biti opremljen visokom tehnologijom kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način predstavila baština.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović rekao je kako je ovaj projekt jedan od prvih nakon mnogo godina u kojem uz Varaždinsku županiju sudjeluje i Turistička zajednica Varaždinske županije.

-Mi ćemo iz ovog projekta srediti podrumski prostor za posjetitelje. Ovo će biti nešto novo što niste vidjeli uopće u ovom dijelu Europe – rekao je Jakopović i dodao kako će osim građevinskih radova biti mnoštvo sadržaja koji su u potpunosti softversko – hardversko koji pripremaju idejno rješenje tog dijela za posjetitelje na svjetskom glasu.

Zadovoljstvo ovim jedinstvenim projektom koji će turizam u županiji dići na jednu višu razinu izrazio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković koji je predstavio neke od aktivnosti.

– U sklopu ovog projekta u planu su razvoj komunikacijske strategije, razvoj projektnog web portala, stvaranje baze vlasnika i analiza potencijala kulturne i prirodne baštine. Stvorit ćemo vizualni identitet turističkog proizvoda, smjernice za marketing i promociju turističkog proizvoda te razne edukacije, e-learning module i slično. Zadaća TZ-a je stvaranje sadržaja koji će se prezentirati u ovom povijesnom podrumu u kojem ćemo prezentirati povijest cjelokupne Varaždinske županijePanonsko more, Ivančicu, Ravnu goru, Kalnik, Dravu, a u prilog tome ide i činjenica da smo najstarija županija, sa desecima dvoraca i utvrda – tvrdi Bedeković.

– Formiramo jedan prezentacijski centar s najsuvremenijim tehnologijama, koji će prirodnu i kulturnu baštinu pokazati kroz jedan aktivan pristup, dovesti posjetitelje u poziciju da prođu kroz te prostore uključujući i taj vulkan i svaki objekt naših dvoraca, špilju Vindija i sve ostalo – rekao je Čačić i istaknuo važnu komponentu projekta – igru.

– Igra traženja nekih stvari na nekim mjestima zgodna je i to sve zajedno s mađarskim partnerima. Cijela ta priča vrijedi oko 5 milijuna kuna i sasvim je sigurno da ćemo dodati još budući da želimo ”top topova”, nešto što je u Europi na dva mjesta, na toj razini tehnologije prisutno – rekao je Čačić.

– Mislim da je to vrijedno ulaganja, cijela priča će biti zaokružena i govorit će o najvrijednijim stvarima koje Varaždinska županija može ponuditi. To je jedan vrlo kompleksan projekt, naročito tehnološki zahtjevan, dosta smo dugo radili pripremu jer su i vanjski akteri uključeni – kazao je Čačić i posebno naglasio Aktivni turizam što je centar cijele priče.

– Priča je atraktivna i mislim da će biti jedan snažan zamašnjak. Cijela priča je ustvari jedna vrsta presinga na razvoj turističke ponude u ovoj županiji – završio je Čačić.

abrkic/www.sjever.hr
30.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.