Now Reading:
Belupo i Podravka u suradnji s Dječjom bolnicom Srebrnjak razvijaju koncept za redukciju prekomjerne težine
Full Article 2 minutes read

Belupo i Podravka u suradnji s Dječjom bolnicom Srebrnjak razvijaju koncept za redukciju prekomjerne težine

belupo

Belupo, Podravka i Dječja bolnica Srebrnjak će u zajedničkom znanstveno-istraživačkom projektu razvijati personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih.

Vrijednost projekta je 9 milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim EU sredstvima. Većina financijskih sredstava uložit će se u provođenje kliničke studije, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka.

S obzirom da se zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju među najznačajnije javnozdravstvene probleme te da u Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, cilj projekta je razvoj novog dijagnostičkog i terapeutskog pristupa smanjenju prekomjerne tjelesne mase. Pristup će uključivati provođenje kliničke studije, razvoj inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti, te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima. To se namjerava ostvariti provedbom istraživačkih aktivnosti i suradnjom kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora.

-Nutraceutika je jedno od novih poslovnih područja čiji potencijal u tematskom prioritetnom području „Zdravlje i kvaliteta života“ prepoznaje Strategija pametne specijalizacije Republike Hrvatske, a u našoj kompaniji je organizacijska cjelina Nutraceutike osnovana  početkom 2016. godine na korporativnoj razini Podravka Grupe – kazao je član Uprave Podravke i predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić te dodao da se ovim projektom  nastavlja kontinuitet dugogodišnje kompanijske podrške nacionalnim javnozdravstvenim inicijativama.

Zahvaljujući sredstvima osiguranima u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, multidisciplinarni znanstveno- industrijski tim stručnjaka pod vodstvom prof. dr. sc. Mirjane Turkalj, dr. med. iz Dječje Bolnice Srebrnjak, mr. sc. Lenkice Penava iz Belupa i Katarine Pentek, dipl.ing iz Podravke, umrežit će znanja iz područja medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije.

Projekt će se provoditi tri godine unutar koje će se razviti klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih. Koncept će se temeljiti na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima koji uključuju promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku.

www.sjever.hr / belupo.hr
29.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.