Now Reading:
Uspješna “Noć knjige ” u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj Krapina
Full Article 3 minutes read

Uspješna “Noć knjige ” u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj Krapina

U sklopu projekta o ljekovitom bilju učenika 4.b i njihove učiteljice Marije Klasić pod nazivom „Njezino veličanstvo kopriva“, u suradnji sa školskom knjižničarkom Suzanom Pracaić, ostvarene su različite aktivnosti i nastali su raznovrsni radovi. Među njima je nastala i prijava na manifestaciju “Noć knjige” 2021.

U travnju se obilježava Dan škole (20. travnja – godišnjica smrti Ljudevita Gaja). No, u travnju padaju i druge važne obljetnice i manifestacije vezane uz knjigu i čitanje. Sudjelovanje u manifestaciji “Noć knjige” je jedna od aktivnosti obilježavanja Dana škole u organizaciji školske knjižničarke. Tako i ove godine, deseta “Noć knjige” s temom “Ljekovita moć knjige” idealno se uklopila u projekt učenika 4.b.

Među raznovrsnim radovima nastalim tijekom projekta, odabrani su neki radovi koji su poslani na literarni natječaj “Ljekovita lektira”, u povodu manifestacije Noć knjige 2021.

Jedan od tih je literarni i rad „Neće grom u koprive „ (Nikola Pošmuga, 4.b) i kreativni radovi kao što su stripovi i plakati, nastali pod mentorstvom učiteljice Marije Klasić. Izrađene plakate možete pogledati ovdje i ovdje.

Za natječaj je izrađen i „Intervju s Knjiguškom”. Izuzetno motivirana skupina učenica, nazovimo ih medijska skupina iz 4.b, Petra Štrok, Marta Žnidarić, Vita Zubić, Lea Sopek, Franka Ivanjko i Hana Šimunić su pod vodstvom i uz motivaciju knjižničarke Suzane Pracaić, izradile intervju te dale preporuke kako pronaći ljekovitu moć u knjigama. Intervju možete pročitati ovdje.

Te učenice su po uzoru na Smib, samoinicijativno izradile i razredni časopis „Jupi“ u kojem su se ‘dotakle’ koprive i zdravlja.

Intervju s Knjiguškom je odabran kao najbolji rad u kategoriji 1. do 4. razreda te je osvojeno prvo mjesto na natječaju Ljekovita lektira u organizaciji Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. Rezultate možete pronaći ovdje.

Druga aktivnost za „Noć knjige“ je bila izrada kviza o ljekovitosti bilja „Iz Gajeve ljekarne“ za zdravlje čovjeka. Kviz su osmislili učenici 4.b sa svojom učiteljicom Marijom Klasić (pitanja i odgovore vezane uz ljekovito bilje), izradili svoj dio u Google web-alatu te u suradnji sa školskom knjižničarkom Suzanom Pracaić sve objavili javno. Više informacija možete pronaći ovdje.

Pozivaju se svi koji to žele da se pridruže u obilježavanju ovih svečanih dana posvećenih knjigama, čitanju, učenju, zdravlju i ekologiji i da zaigraju kviz i provjere svoje znanje!

Tekst napisale:

Marija Klasić, učitelj savjetnik

Suzana Pracaić, školski knjižničar savjetnik

www.sjever.hr
26.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.