Now Reading:
U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije otkrivena bista Zvonimiru Bartoliću u aleji velikana u Čakovcu
Full Article 3 minutes read

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije otkrivena bista Zvonimiru Bartoliću u aleji velikana u Čakovcu

U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije u ponedjeljak je ispred Učiteljskog fakulteta u Čakovcu otkrivena bista Zvonimiru Bartoliću, međimurskom sveučilišnom profesoru, književniku i znanstveniku. Na otkrivanju biste nazočio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

-Međimurska županija ima odličnu suradnju s Maticom hrvatske ogrankom Čakovec i sa Učiteljskim fakultetom i logičan slijed je da Zvonimir Bartolić dobije bistu u aleji naših velikana uz Nikolu Pavelića, Ivana Novaka, Vinka Žganca. 25. travnja 1919. godine na Učiteljskom fakultetu započela je nastava na hrvatskom jeziku i to je jedna institucija koja daje doprinos našem identitetu i dobro se uklapa uz Dan županije koji se obilježava 30. travnja. Logično je da u dvorištu te institucije imamo aleju velikana koju ćemo i dalje razvijati kao jedan doprinos i zahvalu svima onima koji su ostavili trag za svog života – izjavio je župan Posavec.

Na današnji dan obilježavamo dan našega Odsjeka u Čakovcu, veliki dan za Učiteljski fakultet. Zgrada našeg odsjeka u Čakovcu je izgrađena 1880. godine, jedna od najstarijih visokoučiteljskih škola u RH. Imamo ukupno 3000 studenata, 12 katedra , 200 zaposlenika – rekao je dekan Siniša Opić.

Mi danas obilježavano 142. godinu postojanja, obrazovanja učitelja na ovome mjestu. Ono što je najvažnije je da se prisjećamo kroz što je sve ova ustanova prolazila i kakvi su sve izazovi bili, a koji su i danas. Danas u ovo vrijeme velikih iseljeničkih valova, nema djece, borimo se za popunjavanje učiteljskog studija. Srećom, povećali smo kvote na odgojiteljskom studiju tako da smo u prošloj godini povećali broj odgojitelja i upisali veći broj studenata nego je to slučaj na ostalim sveučilišta u Hrvatskoj – kazala je prodekanica za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta fakultete, Blaženka Filipan-Žignić i dodala da je danas najvažnije, da je bivši dekan, profesor doktor Zvonimir Bartolić, književnik, sveučilišni profesor, znanstvenik, dobio bistu u aleji velikana u Čakovcu.

m.sopek/sjever.hr 26.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.