Now Reading:
U Krapinsko-zagorsku županiju stigli električni bicikli, Kolar: Totalno je neprihvatljivo paliti auto!
Full Article 5 minutes read

U Krapinsko-zagorsku županiju stigli električni bicikli, Kolar: Totalno je neprihvatljivo paliti auto!

Svjetski dan obnovljivih izvora energije, svake se godine, 26. travnja obilježava kao spomen na katastrofu u nuklearnoj elektrani u Černobilu koja se dogodila spomenutog datuma 1986. godine. Ukazati na nužnost istraživanja, osvijestiti i koristiti obnovljive, prirodne izvore i resurse kao što su sunce, voda, vjetar, biomase i geotermalni izvori ciljevi su obilježavanja Svjetskog dana obnovljivih izvora energije.

Iako Hrvatska ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije, on se ne koristi u mjeri u kojoj bi trebao, odnosno u mjeri u kojoj bi to bilo poželjno jer bi se time omogućio gospodarski razvoj uz pozitivan učinak na zaštitu okoliša, što je u vremenu u kojem živimo izuzetno važno. Na primjer, za razliku od elektrana na fosilna goriva, sunčane elektrane ne ispuštaju zagađujuće tvari u okoliš i električna energija koju proizvode potpuno je bez emisija.

Krapinsko-zagorska županija prepoznaje važnost obnovljivih izvora energije te iskoristila 26. travanj kao poziv na veće korištenje dostupnog javnog prijevoza, modela „car sharinga”, ali i osobnih bicikala. Inače, Županija je u suradnji s REGEA-om, za vlastite potrebe, nabavila 5 električnih bicikala koji će služiti zaposlenicima Županije, Poduzetničkog centra KZŽ, ZARA-e te djelatnicima REGEA-e za prijevoz na sastanke umjesto dosadašnjeg korištenja automobila. Tom prilikom danas je održana konferencija u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini, a održana je i probna vožnja novim biciklima. Na ovaj se način pokazuje budućnost održivog prometa i način promišljanja prometa.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar ističe kako je ovo veliki korak u formiranju ovakve mreže povezivanja županijskih institucija električnim biciklima.

– Nevjerojatno sam oduševljen koliko se malo napora treba uložiti da se postigne velika brzina. Totalno je neprihvatljivo paliti auto i voziti se iz Poduzetničkog centra ili ZARA-e osobnim automobilom – započeo je svoje obraćanje Kolar i najavio apliciranje na natječaje kroz koje će se dobiti 40 posto bespovratnih sredstava kako bi se vozni park proširio. Naglasio je kako je ovo poziv, molba i preporuka za uključivanje u misiju smanjenja emisije CO2 i zaštiti okoliša.

Kolar je podsjetio na konstrukciju sunčanih panela na krovovima ustanova Krapinsko-zagorske županije, kao i na ne davno dobivenu nagradu Hrvoje Požar.

– Pripremili smo 43 idejna rješenja za naše ustanove, škole i zdravstvene ustanove na kojima ćemo to napraviti u sljedećem četverogodišnjem razdoblju po istom ili sličnom modelu. Ono što slijedi je, u dvorištu Županije, punionica za elektro automobile i nabava prvih automobila za sve manje ture unutar županije što je naš doprinos zaštiti okoliša i smanjivanju emisije CO2 – rekao je Kolar.

Mi smo 2009. godine napravili strategiju održivog korištenja obnovljivih izvora energija prvi u Hrvatskoj. REGEA je ta koja je otvarala vrata, ne samo nama u županiji nego i čitavoj Hrvatskoj što se tiče obnovljivih izvora energija i sigurno su perjanica i najbolja energetska agencija, u Hrvatskoj i puno šire. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovoj vožnji i veselim se sljedećim projektima koji su vezani uz ovu tematiku – rekao je Kolar i uputio zahvalu ravnatelju Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Juliju Domcu koji kaže kako smo navikli da Krapinsko-zagorska županija u mnogim stvarima prednjači u odnosu na druge.

– S ovim električnim biciklima danas uspostavljamo mrežu između prometa županijskih institucija ovdje u Krapini i Energetskog centra Bračak u Zabok. Ti su bicikli početak puno veće mreže koja će slijediti u mjesecima koje dolaze, ali smo danas simbolički, ovom vožnjom, pokazali kako se može prometovati i kako se treba prometovati. Svjedoci smo da porast električne mobilnosti, ne samo bicikala nego i osobnih vozila, teretnih vozila u Europi bilježi dvoznamenkaste brojke, a u Hrvatskoj uz sredstva koja su najavljena sada je i u planu za oporavak u operativnom programu jedan investicijski val kojima će se u Hrvatskoj ovakva vozila viđati sve češće – poručio je Domac.


Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ, Martina Jantol Županić iskazala je veliku sreću i zadovoljstvo da se upravo ispred Poslovno-tehnološkog inkubatora odvila konferencija za medije i da inkubator sudjeluje u ovom projektu.

Mi u Zagorju volimo voziti bicikle te zbog blizine naših institucija, a sa svrhom što kvalitetnijeg povezivanja, naravno i kroz vid zaštite okoliša, jako nas veseli da smo zapravo dobili prvi bicikl. Nadamo se da je to samo početak u priču vezano za zaštitu okoliša i razvijanje poslovnog tehnološkog inkubatora u tom smjeru – rekla je Jantol Županić.

Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije, Helena Matuša naglasila je kako su zeleno i digitalno apsolutni prioriteti Europske unije i Republike Hrvatske u narednom razdoblju.

Krapinsko-zagorska županija svojim institucijama omogućuje takve napredne ideje i ulaganja, a ono što danas vidimo kroz tu mrežu bicikala, koja će se svakako razvijati, su mogućnosti za naše gradove i općine. To su električni bicikli, električna mobilnost i povezivanja naših gradova i općina kroz određene „bike sharing” modele, što je sigurno jedan vid stvaranja mobilnosti i povezivanja između gradova i općina, pogotovo u našoj županiji, pogotovo u ruralnim područjima -rekla je Matuša i istaknula kako je cilj da se svaki grad i općina u KZŽ kroz razvijenu mrežu biciklističkih staza, a u sustavu mobilnosti, mogu povezati i omogućiti građanima brži pristup lokacijama.

– Drago mi je da je ZARA također dio ovoga projekta te da svojim djelatnicima omogućuje brže kretanje s jednog dijela grada u drugi, kao i povezivanje institucija kako bi se svakodnevni poslovi mogli brže, kvalitetnije i ekološki učinkovitije obavljati – završila je Matuša.

Nabavka ovih vozila omogućena je kroz apliciranje na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za energetsku učinkovitost, a ukupna investicija za pet bicikala iznosi 68 tisuća kuna.

mčaržavec/www.sjever.hr
26.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.