Now Reading:
Ministrica Obuljen Koržinek na otvorenju knjižnice: Varaždin je grad koji može biti ponosan na svoju kulturu i baštinu
Full Article 3 minutes read

Ministrica Obuljen Koržinek na otvorenju knjižnice: Varaždin je grad koji može biti ponosan na svoju kulturu i baštinu

U ponedjeljak je službeno otvorena novouređena varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ na Franjevačkom trgu u Kući Ritz. Nakon svečanosti na kojoj je uz predstavnike Grada, gradonačelnika Ivan Čehoka i njegove zamjenice Sandre Malenice prisustvovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, knjižnica je otvorena i za građanstvo.

Nakon 183 godine varaždinska knjižnica dobila je svoju vlastitu zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna. 15 milijuna kuna uloženo je u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija. Uz pomoć volontera i Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA sa stare lokacije je preseljeno više od 300 000 knjiga.

Gradonačelnik Čehok prilikom otvorenja pozvao je građane da posjete novu knjižnicu, čitaju i nauče nešto novo.

-Ovakav objekt, ovakvu jednu ustanovu treba imati, nije to bilo lako postići, međutim uspjeli smo u ove 4 godine zajedno sa Ministarstvom kulture obnoviti ovu zgradu, sačuvati kulturni spomenik od propadanja. Ona je bila u dosta lošem stanju i ovdje u samome središtu grada u Gradskoj jezgri na Franjevačkom trgu gdje je inače nekad i knjižnica bila konačno smo smjestili našu knjižnicu nakon 183 godine – rekao je gradonačelnik Čehok i najavio kako se radi i na ostalim kulturnim projektima – završava se obnova kazališta, sinagoge, obnavlja se Vila Oršić.

Također, dodao je kako je ova knjižnica veliki dobitak za grad te veliki zamašnjak duhovnoga i kulturnoga razvoja grada Varaždina u kojem će Varaždinci uživati.

Riječima gradonačelnika pridružila se i ministrica Obuljen Koržinek istaknuvši simboliku ovog događaja u godini koju je Vlada proglasila godinom čitanja.

-Na najljepši način svjedočimo jednom ovako važnom događaju, nakon dugo godina seljenja, djelovanja na nekoliko različitih lokacija u neprimjerenim uvjetima Gradska knjižnica Varaždin dobila je zaista reprezentativni prostor – čestitala je ministrica kulture Gradu na prekrasnoj knjižnici i spomenula kako je Ministarstvo prisutno na nizu projekata u Varaždinu poput HNK, obnove Sinagoge, a najavila je i obnovu Državnog arhiva.

-Varaždin je grad koji može biti ponosan i na svoju kulturu i svoju baštinu, suvremene umjetnike i nove inicijative koje se u ovom gradu pokreću. Danas smo ovdje da svi zajedno potvrdimo važnost knjige i čitanja i sigurna sam da će se ne samo vjerni čitatelji, nego i mnogi drugi građani zaviriti ovdje i zaljubiti se u knjigu.

Zamjenica ravnatelja knjižnice Andreja Toljan rekla je kako knjižnica broji više od 9000 članova s nadom da će taj broj rasti te pozvala sve sadašnje i buduće korisnike da zajedno oplemene novu zgradu svojim čitanjem i participacijom u novim programima i aktivnostima koje će knjižnica nuditi.

abrkic/www.sjever.hr
26.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.