Now Reading:
U Podravini najveći interes građana za cijepljenje, do sada cijepljeno 17 000 ljudi. Koren: Nesrazmjer distribucije cjepiva po županijama treba iznivelirati!
Full Article 4 minutes read

U Podravini najveći interes građana za cijepljenje, do sada cijepljeno 17 000 ljudi. Koren: Nesrazmjer distribucije cjepiva po županijama treba iznivelirati!

Koprivničko-križevačka županija prva je županija u Republici Hrvatskoj po pitanju koncepta procjepljivanja po punktovima čemu je dokaz statistika iznesena na sastanku premijera i ministara sa županima RH, na kojoj je sudjelovao i župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren koji je na konferenciji stožera podsjetio na podatak kako je prvi punkt na području Podravine konstruiran 6. veljače.

Koren napominje kako je i brojka zainteresiranih za cijepljenje u županiji najveća u Hrvatskoj.

Interes za procjepljivanje u našoj županiji najveći je u Hrvatskoj, 42 do 43 posto. Prosjek u Hrvatskoj je 30 posto, a ima nekih županija gdje je samo 15 do 16 posto. To samo po sebi dovoljno govori, a može malo i zabrinuti. To bi trebalo promijeniti jednom adekvatnom promocijom i osvješćivanjem važnosti procjepljivanja – ističe Koren koji je na sjednici stožera Koprivničko-križevačke županije, u četvrtak, predložio propitkivanje kriterija po kojima se dodjeljuju cjepiva i doze po županijama, budući da je bilo rečeno kako je broj stanovnika temeljni i osnovni kriterij po kojem se cjepiva distribuiraju po županijama.

Koren također ističe kako bi se taj nesrazmjer trebao iznivelirati na način da se županijama koje su do sada dobivale najmanje doza poveća distribucija.

Trenutno živimo u vremenu političkih nadmetanja i sigurno će to biti jedno od pitanja, naravno upućeno meni, kome drugome? I ja isto želim saznati odgovor na to pitanje kao i svi vi i cijela naša javnost – rekao je Koren i napomenuo kako će danas donijeti odluku o daljnjem modelu nastave, uz riječi kako i dalje valja biti na oprezu i pridržavati se epidemioloških mjera.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, epidemiologinja Draženka Vadla, na istoj je konferenciji, izvijestila je o cijepljenju na području Koprivničko-križevačke županije. Kazala je kako su brojke novooboljelih od virusa COVID-19 zabrinjavajuće te da su one dokaz prevelikog opuštanja građana. Vadla ističe i apelira na pridržavanje jednostavnih epidemioloških mjera!

– Svi se sugrađani trebaju prisjetiti svih epidemioloških mjera, od ispravnog nošenja maske, do izbjegavanja druženja jer se ove nove varijante virusa brže i jednostavnije šire, a obuhvaćaju veći dio naše populacije i onda smo jedni s drugima u bliskom kontaktu. Imamo pozitivnih i veliki broj oboljelih u našoj bolnici što znači da je ovdje dodatno opterećenje naše bolnice za funkcioniranje i za sve druge bolesti i pacijente koji se trebaju liječiti – rekla je Vadla i iskoristila priliku da zahvali svojim sugrađanima na velikom odazivu na cijepljenje.

Već je drugi mjesec da mi uspješno cijepimo. Prvi put je bio 6.2. u Koprivnici, od tada smo u principu obišli sve naše gradove i sve naše općinske sredine, a jučer je bio zadnji put u Đelekovecu. Naši sugrađani su stvarno disciplinirani što ih moram pohvaliti – kazala je Vadla i istaknula kako put ka procjepljivanju teče glatko, no upozorava građane da se na punktove za cijepljenje jave pet minuta prije.

Nema potrebe da se stvaraju gužve i širi zaraza tokom cijepljenja. Nastaviti ćemo s primjenom svih cjepiva, a u Križevcima i Đurđevcu ovu ćemo subotu paralelno primjenjivati prvu i drugu dozu s onim količinama koje su nam na raspolaganju. Veće količine očekujemo početkom idućeg mjeseca tako da se nadam organizaciji velikih punkteva. Mi smo spremni da u jednoj dvorani cijepimo 1 800 ljudi i na to se pripremamo. Kada procijepimo ugrožene skupine, krenuti ćemo prema ostatku. Količine cjepiva će biti dostatne i smatram da bismo u petom i šestom mjesecu na području Županije, mogli cijepiti sve zainteresirane – rekla je Vadla.

U Koprivničko-križevačkoj županiji do danas je prvom dozom procijepljeno oko 14 200 građana, s drugom 2 800 i taj će se broj, kaže Vadla povećati budući da je interes sve veći.

mčaržavec/www.sjever.hr
22.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.