Now Reading:
Renata Krobot (Opća bolnica Varaždin): Zasad su kapaciteti dovoljni, dolazi još 5 respiratora
Full Article 2 minutes read

Renata Krobot (Opća bolnica Varaždin): Zasad su kapaciteti dovoljni, dolazi još 5 respiratora

Primarius Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin, naglasila je u četvrtak, govoreći o stanju u bolnici, da zasad imaju dovoljno kapaciteta za prijem pacijenata te da očekuju još pet respiratora.

– Od jučerašnjeg dana u bolnici se nalazi 149 COVID pozitivnih bolesnika od čega se na jedinici intenzivnog liječenja nalazi 26. Mjesta ima dovoljno. Svaki dan brojke su drugačije, a sve to ovisi o tome koliko bolesnika premjestimo, koliko bolesnike je preminulo – rekla je Krobot.

Uspoređujući broj hospitaliziranih bolesnika sada s 11. i 12. mjesecom, kazala je da je broj značajno manji, međutim zabrinjava to da je broj bolesnika na intenzivnom liječenju gotovo identičan.

– Trenutno se kod nas liječi 26 bolesnika. To su sve bolesnici koji zahtijevaju respiratore, različite životne dobi. Ono što je razlika je i to da su ti bolesnici puno mlađi, prosječna dob bolesnika je 66 godina. Najmlađi bolesnik ima sada 49 godina a najstariji 86. Zabrinjava također da je gotovo trećina bolesnika stara između 50 i 60 godina. Znači radi se o radno aktivnim ljudima s najtežim oblicima bolesti – izjavila je.

Krobot je naglasila da trenutno imaju dovoljno kapaciteta i opreme, a tijekom današnjeg dana očekuju dostavu još 5 respiratora preko Ministarstva zdravstva.

– Novi covid odjeli će se otvarati prema potrebi. Kapaciteta imamo, trenutno su u pogonu tri jedinice intenzivnog liječenja. Jučer nam je stiglo i dodatnih 16 medicinskih sestara. Stiže nam još dvoje liječnika, anesteziolozi iz Zagreba. Trenutno imamo dovoljno resursa za prijam teže oboljelih pacijenata – rekla je Krobot.

Prošle su godine u varaždinskoj bolnici u upotrebi bili i šatori za covid pacijente.

– Trenutno ne razmišljamo u otvaranju šatora, jer prošle godine smo imali i do 300 bolesnika. Nažalost moramo odgoditi sve operacije koje nisu hitne. Također se značajno reducira i onkološki program, ne kompletno nego onaj koji zahtijeva liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja. Osim 3 covid jedinica imamo i jedinicu za liječenje bolesnika koji nemaju covid bolest. Nažalost tu su nam kapaciteti jako ograničeni – završila je voditeljica Odjela za anesteziologije, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
22.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.