Now Reading:
Identitet Međimurja pretvoren u turističku atrakciju: Otvoren interpretacijski centar “Skelarska kuća” u Svetom Martinu na Muri
Full Article 5 minutes read

Identitet Međimurja pretvoren u turističku atrakciju: Otvoren interpretacijski centar “Skelarska kuća” u Svetom Martinu na Muri

U općini Sveti Martin na Muri, pokraj mosta preko Mure prema Hotizi danas je svečano otvoren interpretacijski centar “Skelarska kuća” kojim su kompletirani sadržaji kontinentalnog turizma u vizurama Mure.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec istaknuo je kako ovaj centar nema samo vrijednost u općini Sveti Martin na Muri već i u cijelom Međimurja.

– Naša ideja je da kroz interpretacijske centre diljem Međimurja, zlatarstvo u Donjem Vidovcu sutra, popevke u Donjoj Dubravi, glinarstvo i skolarstvo na području općine Sveti Martin na Muri damo ukupnom turizmu dodanu vrijednost jer su naši podaci za 2020. godinu pokazali da se usprkos koroni za 53% povećao broj smještajnih kapaciteta, za 19% broj ležajeva u odnosu na 2019. godinu i ono što je posebno važno je da kako je prosječna duljina boravka gostiju povećana za 14%, a vidljivost Međimurja je dignuta za 23%. Na tome ćemo graditi naše turističke potencijale i u narednom vremenu koje je pred nama – rekao je Posavec i podsjetio na obilježavanje dana rijeke Mure, 12. travnja.

– Taj spoj čuvanja planeta Zemlje odnosno rijeke Mure, čuvanja te hitre i brze rijeke koja spaja rijeke, koja daje jedan identitet jednom kraju, a to je Međimurje. Ako išta daje taj identitet to su Mura i Drava. Tradicija naših djedova, baka i roditelja naučila nas je da su mlinarstvo i skelarstvo bile ključne djelatnosti, a to treba čuvati od zaborava, nositi na buduće generacije…. To su vrijednosti koje čine naš identitet i našu kulturu – rekao je Posavec i istaknuo kako je obnavljanje takvih objekata nužno za turizam i gospodarstva koje u svom temelju upravo čine takve objekte te zahvalio ministarstvu na pomoći u ovim kriznim vremenima.

Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri rekao je kako je rijeka Mura herbija, odnosno nasljedstvo i bogatstvo Međimuraca.

– U protekle tri godine općina Sveti Martin, uz pomoć, uložila je više od 3,2 milijuna kuna u infrastrukturu turističke javne namjene. Od navedenog iznosa, gotovo 1,9 milijuna kuna financirano je od strane Ministarstva turizma i sporta i europskih fondova – rekao je Crnčec i podsjetio na prošlogodišnje otvaranje poučne staze Svetomartinske Mure.

– Rijeka Mura je oduvijek u našim srcima i kao takva je pridonijela razvoju ovog kraja. Mlinarenje s jedne strane, skelarenje i skela s druge strane objedinjuju povijest, kulturu i baštinu. Naravno na to sve skupa treba dodati dodatnu točku, a to je turistički sadržaj i daljnji razvoj ovog prostora. Ovaj prostor nije namijenjen samo našim posjetiteljima i gostima koji dolaze u Sveti Martin na Muri, već je namijenjen i našim mještankama i mještanima i upravo se u ovo epidemiološko vrijeme pokazalo koliko ovakav prostor doprinosi zdravlju našega ”međimurskoga čoveka” – istaknuo je Crnečec i nadodao kako je u realizaciji ovakvog projekta bitna volja, entuzijazam onih koji su kako kaže Crnčec, mali mravići koji rade predano, pošteno i žele da ovaj kraj napreduje.

Crnčec je zahvalio upravnom odjelu svoje općine koji su uložili iznimno puno truda, vremena i sati da bi se ovi projekti završili.

Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta istaknula je kako je ovo dodatna stepenica u razvoju Svetog Martina na Muri i Međimurja kao ozbiljnije turističke destinacije.

– Svi mi znademo da je to destinacija koja najviše zahvaljujući termama Sveti Martin generira 70% ukupnog turističkog prometa ostvarenih noćenja u Međimurju, ali isto tako to je pokrenulo i ostalu ponudu ovog kraja, a najbolji dokaz je ovaj prostor – od mlina koji je bio prvi, pa do mlinarske kuće, sada ove skelarske kuće, šetnice i onoga što nam slijedi dalje. Posebno me veseli priča povezivanja murskom šetnicom ove općine s gradom Mursko Središće – rekla je Herman i dodala kako je ovaj centar izuzetan primjer onoga kako se sinergijom javnog i privatnog postižu rezultati. Herman je iskoristila priliku i pohvalila bivšeg i sadašnjeg načelnika, županiju i turističku zajednicu te najavila daljnju ne upitnu financijsku potporu.

– Ovo je stvarno jedan dobar primjer kako se ovakvom sinergijom mogu postići odlični rezultati i ja svima vama na tome iskreno čestitam. Sigurna sam da ste spremni i za buduće razdoblje i svjesni smo koliko će ovaj projekat doprinijeti ovoj mikrodestinaciji i dalje potaknuti razvoj neke druge ponude na ovom prostoru – završila je Herman.

Skelarska kuća uvodna je točka u cijelo područje uz rijeku Muru i točka koja će objediniti sve što postoji na tom području. Ova dodana vrijednost međimurskom turizmu i njegovoj promociji uzlazna su putanja prema daljnjem razvoju i promociji Međimurja!

mčaržavec/www.sjever.hr
22.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.