Now Reading:
U Varaždinu otkrivena najveća skulptura Nikole Tesle u svijetu domaćeg umjetnika Nikole Vudraga
Full Article 2 minutes read

U Varaždinu otkrivena najveća skulptura Nikole Tesle u svijetu domaćeg umjetnika Nikole Vudraga

Ispred Tehnološkog parka u Varaždinu danas je održano svečano otkrivanje skulpture Nikole Tesle varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga.

Nikola Vudrag trenutno je jedan najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu, a postavljena skulptura „Tesla Powerline“ čija je izrada trajala 4 godine sa svojom visinom od 12,5 metara najveća je skulptura u svijetu posvećena Nikoli Tesli.

Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod. Skulptura teška gotovo 4 tone bila je izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu sve do Nikolina povratka u rodni Varaždin gdje je Tesla dobio svoj stalni dom.
-Kada sam se doselio nazad u Varaždin, prije 6 mjeseci krenula je ideja da se taj Tesla konačno sakupi sa svih lokacija i stavi tu ispred Tehnološkog parka. Konačno je našao svoj sretni dom i moram reći da sam jako zahvalan Gradu Varaždinu da je prepoznao tu inicijativu, direktoru Buniću koji je to inicirao, Ivici Vudragu i Igoru Barahi koji su jedini sa mnom visjeli gore na vrhu i riskirali svoje živote da bi ovaj Tesla danas stajao pred nama – ponosno je rekao Vudrag.

O postavljenoj Teslinoj skulpturi varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je kako je ovo najveći Tesla, ne zbog njegove kvantitativne veličine nego zbog njegove simbolike koja na najzorniji način prikazuje veličinu Teslinog djela.

-Na kraju smo se odlučili postaviti ga u ovaj naš obnovljeni Tehnološki park jer zapravo ovakav spomenik i ide uz inovaciju, uz ono što danas predstavlja možemo tako reći inovacijski potencijal ne samo Varaždina nego i Hrvatske. Nekad u Teslino doba gradovi koji nisu imali struje su se smatrali zaostalima, a danas gradovi koji nemaju jaku informatičku infrastrukturu će biti zaostali. Meni je drago je upravo se spojila ta simbolika Tehnološkoga parka samoga Tesle – dodao je Čehok koji je najavio skoro postavljanje još jedne skulpture domaćeg umjetnika u Varaždinu.

-Moj je pejorativni naziv te skulpture Varkometa i to će biti malo obnažena žena po čijem će tijelu ići topla i hladna voda. Bit će to još jedna sjajna instalacija – zaključio je gradonačelnik.

abrkic/www.sjever.hr
21.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.