Now Reading:
Ministar Fuchs odlučio: evo s koliko će se jedinica padati školska godina
Full Article 2 minutes read

Ministar Fuchs odlučio: evo s koliko će se jedinica padati školska godina

Odredba kojom se lani proširio krug učenika koji su mogli na dopunsku nastavu i popravni rok, a koja je usvojena u svibnju 2020. godine na prijedlog tadašnje ministrice Blaženke Divjak, ove školske godine neće vrijediti.

Aktualni ministar Radovan Fuchs stvari vraća s povijesnog presedana u školstvu, za koji su i sami nastavnici potvrdili da je još jedna pljuska njihovu radu, na stara pravila, piše Večernji list.

Drugim riječima, lani se učenik doista morao potruditi pasti godinu. Omogućeno mu je da s četiri negativne ocjene prijeđe u viši razred, a tek s pet negativnih ocjena pada godinu. Tome je sada kraj – školsku godinu učenik pada ako na kraju ima zaključene tri jedinice kao što je to bilo desetljećima u obrazovnom sustavu.

Lani je odluka o povećanom broju zaključenih negativnih ocjena donesena zbog pandemijskog utjecaja na obrazovanje, ali i činjenice da su učenici izgubili više od mjesec dana zbog štrajka nastavnika. Još tada su nastavnici upozoravali na apsurd odluke budući da je lani istovremeno odlučeno da će se veliki dio ocjene svih učenika odnositi na aktivnost upravo zbog pandemije i nejednakih uvjeta e-nastave za sve učenike, piše Večernji.hr.

Postotak prolaznosti učenika na razini cijele Hrvatske bio je lani znatno viši nego prethodnih godina. Ipak, uz sve nemogućnosti pada razreda lani je 1263 učenika u cijeloj Hrvatskoj imalo tri ili više jedinica na kraju školske godine – od toga 283 učenika osnovnih i 980 učenika srednjih škola. Od navedenog broja učenika bez lanjske odredbe razred bi pala ukupno 683 učenika koja su lani imala na kraju godine tri ili četiri zaključene jedinice, no bez obzira na to, upisani su u viši razred.

Ovdje pročitajte cijeli članak.

www.sjever.hr/vecernji.hr
20.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.