Now Reading:
Njihov miris podsjeća na bakinu kuhinju – donosimo recept za buhtle!
Full Article 3 minutes read

Njihov miris podsjeća na bakinu kuhinju – donosimo recept za buhtle!

Svježe pečene buhtle tako neodoljivo podsjećaju na tople i mirisne kuhinje naših baka, na šalicu vrućeg mlijeka tebezbrižnost djetinjstva.

Dizano tijesto nije rezervirano samo samo za mame i bake, ako nikad dosad niste umijesili dizano tijesto ove su buhtle prava prilika za to, a recept donosi portal Zadovoljna.hr

Sastojci:
500 g glatkog pšeničnog brašna
20 g svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
200 ml toplog mlijeka
100 g maslaca
1 jaje
100 g šećera
1 vanilin šećer
ribana korica od pola limuna

Za punjenje:
džem po izboru
čokoladni namaz

Za posip:
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U manjoj zdjelici uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac (ostavite ga na toplom). U drugu posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve izmiješajte.

2. Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite s vatre, prohladite jedno 10 minuta pa dodajte jedno izmućeno jaje.

3. Dodajte pripremljene tekuće sastojke u zdjelu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac pa sve zajedno dobro zamiješajte (kuhačom ili mikserom nastavcima za tijesto). Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude.

Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta, točnije dok ne udvostruči obujam.

4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, kratkoga premijesite pa ga razvaljajte i izrežite na 16 dijelova/kvadrata. Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga odabranim nadjevom pa formirajte buhtlu koju pažljivo zatvorite sa svih strana kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.

5. Buhtle stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok buhtle ne poprime lijeu zlatnu boju.

6. Malo ih ohladite, pospite obilato šećerom u prahu pa poslužite uz šalicu omiljenog toplog napitka.

www.sjever.hr/zadovoljna.hr 18.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.