Now Reading:
U Svetom Martinu na Muri uređena je Spomen soba posvećena poginulim i umrlim braniteljima s područja općine
Full Article 4 minutes read

U Svetom Martinu na Muri uređena je Spomen soba posvećena poginulim i umrlim braniteljima s područja općine

Kako bi odao počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s područja Općine Sveti Martin na Muri, Ogranak Sveti Martin na Muri Podružnice Međimurske županije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata početkom godine krenuo je u adaptaciju prostora i uređenje Spomen sobe u Domu branitelja u Svetom Martinu na Muri.

Spomen soba sastoji se od Spomen zida-obilježja 5 poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Općine Sveti Martin na Muri i 6 umrlih članova Ogranka.

To su Danijel Horvat iz Brezovca, pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, Mladen Vinko iz Vrhovljana, pripadnih postrojbi MUP-a, Darko Vrančić iz Žabnika, pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, Ivan Karlovčec iz Jurovčaka, pripadnik 34. inženjerijske bojne, Danijel Donko iz Hlapičine, pripadnik 113. brigade Hrvatske vojske Šibenik.

Uz branitelje koji su svoj život izgubili na ratištu, Ogranak njeguje sjećanje i na svoje članove preminule u miru, a na spomen-zidu, koji će se s vremenom dopunjavati, svoje mjesto imaju Željko Kraljić iz Svetog Martina na Muri, pripadnika Međimursko-rabarnjske bojne, 34. inženjerijske bojne, 54. samostalne bojne, Mladen Perčić iz Brezovca koji je poginuo od posljedica mučenja u JNA 30 dana nakon povratka iz vojske, Stanislav Vinković iz Hlapičine, pripadnika 34. inženjerijske bojne, 54. samostalne bojne, Stjepan Šardi iz Svetog Martina na Muri, pripadnika Teritorijalne obranei Martin Novinščak iz Vrhovljana, pripadnika Teritorijalne obrane.

Svečanom otvorenju i predstavljanju Spomen sobe nazočio je izaslanik ministra branitelja Tome Medveda Dinko Tandara koji je zahvalio međimurskim braniteljima što čuvaju uspomenu na svoje poginule i preminule suborce.

– Dom branitelja prostor je koji služi kao živa uspomena na sve poginule branitelje i članove Ogranka, ali i kao mjesto okupljanja njihovih obitelji i prijatelja, članova Udruge, kao mjesto zajedničkog djelovanja, aktualiziranja i rješavanja braniteljskih pitanja i mjesto međusobne pomoći. Planovi za ovaj prostor i rad Ogranka su veliki te nam je drago što javnosti možemo predstaviti djelić velikog projekta koji smo započeli – kazao je prilikom otvorenja Spomen sobe predsjednik Ogranka Sveti Martin na Muri Josip Novinščak. Zahvalio je obiteljima poginulih i preminulih branitelja koji su se odazvali svečanosti.

– Ponosni smo i zahvali na zajedništvu i suradnji koju međimurski branitelji pokazuju i 30 godina nakon početka Domovinskog rata. Svojom žrtvom zadužili ste nas tada, no i danas ste nam svojim aktivnostima, angažmanom i radom za dobrobit zajednice, pravi primjer i putokaz – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ogranak hrvatskih branitelja u Svetom Martinu na Muri osnovan je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, a današnju zgradu Doma branitelja preuzeli su 2000. godine, od kada kontinuirano rade na uređenju prostora koji je jedan od najljepših i najposjećenijih mjesta za druženje u općini. Na njihovim aktivnostima i doprinosu zajednici zahvalio im je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, koji je naglasio da su članovi Ogranka velika podrška i drugim udrugama s područja općine, kao i drugim braniteljskim udrugama.

U okviru Spomen sobe prikazan je rad Ogranka UDVDR PMŽ Sveti Martin na Muri, fotografije i informacije o ratnim postrojbama iz Međimurja, a Soba će se koristiti kao škola u prirodi za učenike osnovnih škola. Razgledati ju mogu i svi zainteresirani o sudjelovanju Međimuraca i Međimurja u Domovinskom ratu. Predsjednik Podružnice Međimurske županije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Stjepan Horvat podsjetio je da je 8500 Međimuraca sudjelovala u Domovinskom ratu, stoga je važno da spomen obilježjima, zbirkama i edukativnim sadržajima čuvamo spomen i učimo mlađe generacije o ulozi Međimuraca u Domovinskom ratu.

Otvorenju Spomen sobe nazočili su i Stjepan Horvat, predsjednik podružnice Međimurske županije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske sa tajnikom Draženom Tkalcom, Franjo Makovec, dugogodišnji načelnik općine Sveti Martin na Muri, Martin Srša, zamjenik načelnika općine Sveti Martin na Muri, prečasni Ivan Herceg, vlč. Mladen Gorupić, te Petra Novinščak, ravnateljica Osnovne škole Sveti Martin na Muri.

www.sjever.hr
17.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.