Now Reading:
APLIKACIJA WHIM Pravi izbor za sve koji imaju na umu korištenje različitih metoda javnog prijevoza
Full Article 3 minutes read

APLIKACIJA WHIM Pravi izbor za sve koji imaju na umu korištenje različitih metoda javnog prijevoza

Sampo Hietanen predstavio je koncept MaaS-a u pravom smislu riječi na konferenciji u znanstvenom centru Heureka, 2014. godine. Njegova osnovna ideja temeljila se na promatranju mobilnosti kroz potrebe korisnika koji bi kupovinu automobila trebali zamijeniti kupovinom usluga i kombiniranjem različitih načina prijevoza kako bi se optimizirao protok prometa.

Za funkcioniranje ovakvog koncepta, prebacivanje s jednog prijevoznog sredstva na drugo mora biti što lakše i ugodnije za korisnike, a cjelokupan prijevoz mora stajati iza jedne usluge, aplikacije, gdje zakoni i propisi moraju biti usklađeni s korisničkim i aplikacijskim sučeljima, tehnologijom i opcijama naplate.

Whim je prvi puta predstavljen 2015. godine, nakon čega se aplikacija kao takva, proširila i u ostale gradove, npr. Antwerpen , Birmingham i Beč te je također započeta suradnja s prijevoznicima u dva glavna azijska grada, Tokiju i Singapuru. Uz pretplatu na Whim i njegovu mobilnu aplikaciju, korisnik može kupiti kartu za javni prijevoz, naručiti taksi i unajmiti automobil ili javni bicikl. Whim ima različite modele određivanja cijena – plaćanje u hodu, pretplata na ponuđene modove s fiksnom cijenom ili kombinacija prethodno navedenih.

Businessman using smart phone

U Finskoj je Whim dostupan u gradskom području Helsinkija gdje ga koristi oko 100.000 stanovnika kojima su predložena četiri različita cjenovna plana. Whim to Go je najjeftinija pretplata koja nema mjesečne naknade, nego zahtjeva „plaćanje u hodu“. Cijene usluga su iste kao i prilikom naručivanja usluga izravno od operatera, a uloga aplikacije realizira se u kombinaciji različitih načina prijevoza, na jednom mjestu. Whim Urban 30 je mjesečna pretplata čija cijena iznosi 59,70 eura mjesečno, uključujući neograničene vožnje javnim gradskim prijevozom kao i neograničeno iznajmljivanje javnih bicikala. Uz to, vožnje taksijem kraće od 5 kilometara imaju fiksnu cijenu i iznose samo 10 eura, dok najam automobila iznosi 49 eura po danu.

Whim Weekend drugi je najbolji model pretplate koji iznosi 249 eura mjesečno. Uključuje iste usluge kao Whim Urban 30, ali uz to i besplatan najam automobila tijekom vikenda. Whim Unlimited je najbolja opcija koja iznosi 499 eura mjesečno, ali ima dvije dodatne velike prednosti. Vožnja taksijem kraća od 5 kilometara potpuno je besplatna i neograničena kao i iznajmljivanje automobila. Aplikacija je praktična za upotrebu i nudi mogućnost spremanja svih prethodnih putovanja na jedno mjesto.

Treba imati na umu i njezinu fleksibilnost, pa se tako iz mjeseca u mjesec mogu nasumično izmjenjivati ponuđeni cjenovni planovi, ovisno o potrebama korisnika što je vrlo praktično za turiste ili osobe koje ne putuju često. Pretplatom se također dobivaju dodatne pogodnosti, tako da će aplikacija biti pravi izbor svima onima koji imaju na umu korištenje različitih metoda javnog prijevoza.

www.sjever.hr
14.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.