Pire-krumpir jedan je od najdražih priloga jelu, no često se dogodi da nam ga ostane, a podgrijan idući dan i nije baš ukusan. No nemojte ga bacati jer portal Zadovoljna.hr pronašao je recept za jako fine pogačice koje možete napraviti s pireom koji je ostao od dana prije. Pogačice se mogu jesti kao prilog ili lagani ručak ili večera.
Pogačice od pirea možete napraviti u raznim kombinacijama, one s manje dodataka bit će sjajan prilog, a ako ih malo “podebljate”, dobit ćete brzinski gotov ručak ili večeru.
Sastojci za pogačice od pire-krumpira:
- 500 g hladnog pire-krumpira
- 225 g sira cheddar narezanog na komadiće
- 70 g brašna
- šest trakica slanine
- jedan srednje veliki luk, nasjeckan
- dva češnja češnjaka, nasjeckani
- jedna žličica soli
- pola žličice papra
- dvije žlice svježeg bosiljka, nasjeckan
- dvije žlice svježeg peršina, nasjeckan
- dva jaja
- četiri žlice maslaca ili margarina
Priprema:
- Pržite slaninu dok ne postane hrskava te je stavite na papirnati ručnik dok se ne ohladi. Izmrvite slaninu na sitne komadiće te ih stavite u veliku posudu.
- Izlijte iz tave svu masnoću u kojoj se pržila slanina osim dvije žlice te prepržite češnjak i luk na srednje jakoj vatri, dok ne postanu prozirni. Dodajte komadićima slanine zajedno s ostalim sastojcima, osim maslaca/margarina, te dobro prožmite sve sastojke koristeći žlicu ili ruke (smjesa će biti ljepljiva).
- Operite i osušite tavu, a zatim u njoj otopite jednu žlicu maslaca ili margarina na srednje jakoj vatri.
- Uzmite manju količinu krumpirove smjese i oblikujte okruglicu. Stavite na vruću tavu te je izravnajte da dobije oblik pogačice. Pogačice pržite oko tri minute na svakoj strani, dok ne postanu lagano zlaćano smeđe.
- Na gotove pogačice stavite luk, kiselo vrhnje ili kečap. Pogačice je najbolje jesti odmah, dok su tople i hrskave.
Savjet plus: Ovisno o konzistenciji pirea, možda će vam trebati malo manje brašna ili malo više kako se pogačice ne bi raspadale, a opet i ne bile previše ljepljive.
I još…
Neke od kombinacija mogu biti:
-šunka, cheddar, crvena paprika, senf
-feferoni, origano, zeleni papar, mozzarella
sušene rajčice, origano i bosiljak, mozzarella
Gotove pogačice možete preliti kiselim vrhnjem, staviti na njih komadiće slanine, pirjano povrće, kečap, kobasice ili jaja, zapravo bilo što što vam se čini zgodno. Za pripremu pogačica s pireom koji je ostao od dana prije trebat će vam oko dvadeset minuta, a od navedene količine namirnica dobit ćete osam pogačica.
foto: pixabay
www.sjever.hr/zadovoljna.hr
12.04.2021.