Now Reading:
Župan Čačić na gradilištu u varaždinskoj bolnici: „Imat ćemo funkcionalnu bolnicu na najvišoj svjetskoj razini”
Full Article 5 minutes read

Župan Čačić na gradilištu u varaždinskoj bolnici: „Imat ćemo funkcionalnu bolnicu na najvišoj svjetskoj razini”

Varaždinski župan Radimir Čačić i njegovi suradnici danas su u društvu ravnatelja Nenada Kudelića obišli radilište na kojem niče nova zgrada objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u krugu Opće bolnice Varaždin.

U varaždinskoj se bolnici kontinuirano radi na provođenju velikih projekata, a izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema dnevnih bolnica jednodnevne kirurgije jedan od njih, rekao je Kudelić.

-Radovi su započeli negdje sredinom prošle godine. Ugovoreno je 15 mjeseci vremena potrebnog za samu građevinu, no došlo je do manjeg odgađanja radova zbog nepredviđenih situacija na koje smo naišli prilikom zemljanih radova. Dakle, radilo se s neucrtanim instalacijama, a zbog epidemije koronavirusom su određeni radovi otežani, ali produženje je svega 55 dana. To znači da mi na jesen, odnosno zimu ove godine, očekujemo završetak građevinskih radova. Projekt mora biti gotov do 31. prosinca slijedeće godine, ali mi računamo da ćemo s opremanjem zgrade biti gotovi i prije – rekao je Kudelić.

Dodao je da se radi o dvije ključne stvari koje će bitno promijeniti način rada u OB Varaždin.
-O uspostavi objedinjenog hitnog bolničkog prijema gdje zapravo pacijenti koji su dosada morali biti zbrinjavani na čak 11 različitih punktova unutar bolnice dolaze na jedinstveno mjesto. Znači, većina tih pacijenata bit će ovdje obrađena i nakon toga puštena kući ili će biti kanalizirana prema odjelima, ako se radi o hospitalizaciji. Govorimo o jednodnevnoj kirurgiji, o trendu koji je sve izraženiji u suvremenoj medicini, a to je zbrinjavanje bolesnika u vrlo kratkom vremenu s izbjegavanjem boravka u bolnici. Radi se prvenstveno o određenim operacijskim zahvatima iz područja otorinolaringologije, oftamologije te urologije koji uz dobru organizaciju i ljude ne zahtijevaju hospitalizaciju odnosno noćenje u bolnici. Isto tako, govorimo o ovom drugom objektu koji je smješten u razini, radi se o dnevnim bolnicama, u našem slučaju o onkološkoj i hematološkoj dnevnoj bolnici – rekao je Kudelić objasnivši da je projekt koncipiran na način da omogući brže i kvalitetnije zbrinjavanje svih takvih stanja.

Objekti su, podsjetimo, smješteni na samom ulazu u varaždinsku bolnicu što je bio jedan od uvjeta prilikom formiranja objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Omogućit će bolju dostupnost kolima hitne pomoći i građanima, a dnevna bolnica na ulazu uz parking, i u budućnosti u parkirnu garažu, omogućit će mnogo lakši dolazak u bolnicu.
-Opća bolnica Varaždin poznata je odavno po tome što veliki dio bolesnika već i sada zbrinjava putem dnevnih bolnica i što odavno prati svjetske trendove. Naime, nekakva medijan koji se očekuje od nas zbrinjavanja bolesnika putem dnevnih bolnica iznosi za bolnice druge kategorije oko 30 posto na razini Republike Hrvatske. Mi već sada zbrinjavamo preko 50 posto naših bolesnika upravo putem dnevnih bolnica. Radi se o ogromnim brojkama od otprilike 35.000 posjeta na mjesečnoj razini. Dakle, riječ je o objektima koji su dizajnirani za visoku frekvenciju i suvremeno brzo zbrinjavanje bolesnika – kazao je ravnatelj Kudelić.

Župan Čačić podsjetio je da prije nepune četiri godine u varaždinskoj bolnici nije bilo ni jednog gradilišta niti krana.
-Ovo su objekti koji su u startu obnavljani, ovdje ide tih otprilike 75 milijuna, opća bolnica, neurokirurgija – objedinjeni prijem. Iza toga ide tih 405 milijuna, srce bolnice odmah iza toga prostora koji će povezati sve ovo o čemu ovdje govorimo. Ovog trenutka su u izradi projekti koji će započeti, započet ćemo sa radovima najesen, s novim Zavodom za javno zdravstvo 25 milijuna. Dakle, samo ovo što ovdje vidimo je preko 500 milijuna. Kada govorimo o tim milijunima, da ne bi ponovno ljudi koji ništa o tome ne znaju govorili bez podataka: i ovdje, u ovom prostoru iza, kao i u svakom drugom ovdje prostoru, omjer građevine i opreme je pola-pola. Dakle, ovo što vidite je 32 milijuna, ali na to se nadograđuje još toliko, ukupno 75 milijuna, zato su i rokovi takvi – rekao je Čačić i dodao:

-Ako počnemo radove krajem godine, u jesen ugovorimo ovaj najveći projekt koji smo ikad radili, tada ide uređenje cijelog prostora i tada dobivamo funkcionalnu bolnicu. Bez obzira što je ona paviljonskog tipa, ona u suštini prestaje to biti jer je kompletno povezana toplom vezom i dobivamo funkcionirajuću bolnicu na najvišoj svjetskoj razini, s tim ulaganjima u građevinu, ali i u opremu. Spomenimo i otprilike 130 milijuna kuna direktnog ulaganja u ljude samo u onom segmentu koji se odnosi na specijalizacije jer svaki naš specijalizant košta milijun kuna, a imamo ih 130 – rekao je Čačić.

Na novinarsko pitanje kakva je situacija s lijekovima u OBV, ravnatelj Kudelić je odgovorio:
-U takozvanoj sanaciji Opća bolnica Varaždin je dobila oko 7,5 milijuna kuna i time su plaćeni najstariji računi. Nažalost i usprkos tome, kod nas kao i u cijeloj Hrvatskoj postoji ograničena dostupnost lijekova. Na dnevnoj bazi smo u kontaktu s Ministarstvom i HZZ-om i izvještavamo o stanju zaliha i našim potrebama.

a.kučić/www.sjever.hr

07.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.