Now Reading:
Većina stanovnika EU bit će cijepljena do kraja lipnja, a Hrvatska debelo zaostaje
Full Article 2 minutes read

Većina stanovnika EU bit će cijepljena do kraja lipnja, a Hrvatska debelo zaostaje

Kako se očekuje, većina zemalja članica Europske unije će do kraja lipnja moći cijepiti većinu svoga stanovništva protiv covida-19.

Hrvatska je u skupini zemalja koja će imati manje od polovice cijepljenog stanovništva, javlja Bloomberg pozivajući se na interni dokument Europske komisije, a prenosi N1.

Prema dokumentu na koji se poziva Bloomberg, većina država članica mogla bi do kraja lipnja cijepiti više od 55 posto stanovništva. Europska komisija je objavila da je cilj do kraja ljeta cijepiti 70 posto odraslog stanovništva, što je oko 55 do 60 posto ukupnog stanovništva, ovisno o demografskoj situaciji u svakoj od zemalja članica. S druge strane, po tom dokumentu, očekuje se da će u Hrvatskoj do kraja lipnja biti cijepljeno 45,3 posto ukupno stanovništva, u Bugarskoj 45 posto.
U skupini zemalja koje će do kraja lipnja imati ispod 55 posto cijepljenih u ukupnom stanovništvu također su i Slovačka, Češka i Austrija, piše N1.

Velike su razlike po zemljama članicama – tako se očekuje da će do kraja lipnja na Malti biti cijepljeno 93,1 posto ukupnog stanovništva, u Danskoj 79,9 posto, Nizozemskoj 64,6 posto, Njemačkoj 61 posto, Francuskoj 58,2 posto.

Te procjene su napravljene prema broju doza koje bi svaka od zemalja članica trebala dobiti do kraja lipnja. Međutim, nije posve sigurno hoće li sve očekivane doze biti isporučene, imajući u vidu da je AstraZeneca u prvom tromjesječju isporučila samo trećinu obećanih doza.

Ovdje možete pročitati cijeli članak.

www.sjever.hr/N1

07.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.