Now Reading:
U Krapinsko-zagorsku županiju stiže više od 14 tisuća doza cjepiva, župan Kolar: “Moramo prepoznati važnost ovog trenutka”
Full Article 3 minutes read

U Krapinsko-zagorsku županiju stiže više od 14 tisuća doza cjepiva, župan Kolar: “Moramo prepoznati važnost ovog trenutka”

U utorak, 6. travnja 2021. godine, održan je online sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, načelnika Stožera civilne zaštite RH Davora Božinovića, ministra zdravstva Vilija Beroša ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka i ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemke Markotić sa hrvatskim županima, načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i ravnateljima županijskih zavoda za javno zdravstvo na temu organizacije cijepljenja u narednom razdoblju.

Županije su na online sastanku informirane o skorom dolasku veće količine cjepiva u Republiku Hrvatsku te su upoznate sa količinama koje bi im u narednom razdoblju trebale biti na raspolaganju za cijepljenje njihovih stanovnika. Ukupno se do kraja mjeseca očekuje dolazak više od 450.000 doza cjepiva, od kojih će sukladno broju stanovnika Krapinsko-zagorskoj županiji pripasti 14.095 doza – 6.184 doza Pfizera, 5.272 doze AstraZenece, 2.126 doza Moderne te 510 doza cjepiva Johnson&Johnson.

Konačno ćemo dobiti veće količine cjepiva te ćemo čak raspolagati sa više doza nego trenutno imamo prijavljenih za cijepljenje. Kao župan pozivam sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije da se prijave za cijepljenje – bilo svojim liječnicima obiteljske medicine, bilo na platformu cijepise.hr. Veća procijepljenost u našoj županiji znači da će se kod nas moći normalnije živjeti. Dodatno će se smanjiti pritisak na bolnice, obiteljski život će biti normalniji, gospodarske aktivnosti će se moći odvijati uz manje ograničenja i u konačnici ćemo se moći družiti s drugima što je u osnovi naše prirode kao društvenih bića – istaknuo je nakon sastanka župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te naglasio kako svi zajedno moramo prepoznati važnost ovog trenutka i pokazati osobnu i društvenu odgovornost.

Za cijepljenje je u Krapinsko-zagorskoj županiji do sada prijavljeno oko 18.000 osoba. Kod liječnika obiteljske medicine se prvom dozom već cijepilo oko 10.000 osoba, a cijepili smo dakako i oko 3.800 zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije i nemoćne. Prema najavama dolaska cjepiva cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika moglo bi biti završeno već do kraja sljedećeg tjedna nakon čega će se intenzivnije krenuti u cijepljenje opće populacije – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan.

Prije održavanja sastanka na nacionalnoj razini, u zgradi Krapinsko-zagorske županije u Krapini održan je i sastanak župana Željka Kolara, načelnika županijskog stožera civilne zaštite Anđelka Fereka-Jambreka, zamjenice župana i zamjenice načelnika Stožera Jasne Petek, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislava Jadana, glavnog županijskog epidemiologa Ivana Lipovca i ravnateljice Doma zdravlja KZŽ Nade Dogan na kojem su se analizirala dosadašnja iskustva u cijepljenju i raspravljalo o predviđenim modelima i opcijama za vrijeme pred nama.

Naše službe su odlično pripremljene te se pokazalo da su i predvidjele sve organizacijske preporuke sa sastanka na nacionalnoj razini. Pripremili smo više mogućnosti te će se cijepljenje organizirati na one načine za koje se u određenom trenutku, s obzirom na sve specifičnosti Krapinsko-zagorske županije, procijeni da najbolje odgovaraju Zagorkama i Zagorcima i svim stanovnicima županije – kazao je Kolar te poručio kako u ovom trenutku prevladava mišljenje da se cijepljenje provodi kombiniranjem punktova za masovno cijepljenje u središtima nekadašnjih velikih općina i cijepljenjem kod liječnika obiteljske medicine.

www.sjever.hr / kzz.hr
07.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.