Now Reading:
Tri trenda svjetskih lanaca opskrbe i logistike
Full Article 3 minutes read

Tri trenda svjetskih lanaca opskrbe i logistike

2020. godina bila je jedna od najtežih i najizazovnijih godina u modernoj povijesti. Razlog je, svima poznata, pandemija COVID-19 virusom. Promjene u načinu na koji se radi i živi bile su temelj zbog kojeg su neka područja napravila korak naprijed, dok su druga područja napravila korak unatrag.

Područje koje je napravilo ogroman korak unaprijed upravo je – logistika. Javlja se veliki broj trendova u ovom području. U ovom članku razradit će se najveća tri trenda svjetskih lanaca opskrbe i logistike.

Zelena logistika

Održivost, kao trend, postoji već neko vrijeme. Pokrenuta spomenutim promjenama prošle godine, razvija se i počinje obuhvaćati cijelo društvo. Posljedica zelene logistike nije samo očuvaniji okoliš, već i lojalnost kupaca te time i brži rast poduzeća koja ju primjenjuju. Prema časopisu Harvard Business Review, poduzeća koja su usredotočena na održivost i zelenu logistiku rastu gotovo šest puta brže od onih koji nisu.

Svijest o tome da promet značajno doprinosi emisiji štetnih plinova sve je veća. Ubrzo će se opskrbni lanci organizirati prema obnovljivima izvorima energije te vozilima na električni i solarni pogon. Cilj je, naravno, smanjenje ukupne emisije štetnih plinova.

Uz to, linearni opskrbni lanac počinje se mijenjati u kružni opskrbni lanac. Kružni opskrbni lanac stvara dugoročnu korist u smanjenju troškova i otpada. Stroži propisi vezani uz recikliranje i zbrinjavanje otpada pokretač su usvajanja kružnog opskrbnog lanca.

Prijevoz rashlađene robe

Rastuća svjetska populacija, povećana potrošnja i utjecaj pandemije počinju mijenjati oblik potražnje. Prijevoznici se moraju pripremiti da udovolje globalnoj potražnji za rashlađenom robom kao što su hrana, piće i farmaceutski proizvodi. Istraživanja ukazuju na to da će prijevoz robe u hladnjaku doživjeti brzi rast u sljedećih nekoliko godina.

Tehnologija i 5G

Tehnologija omogućuje transformacije. 5G mreža bilježi veliki razvoj u posljednjih godinu dana. Do kraja ovog desetljeća, 5G će promijeniti poslovanje kakvo poznajemo. 5G mreža oslobodit će pun potencijal u online praćenju robe. Roba će se moći opremiti s jeftinim senzorima koji ju prate od proizvodnje, kroz otpremu, do skladišta. Time se stvara pouzdan zapis o toku proizvoda. Jedna od najzanimljivijih mogućnosti 5G mreže je prijevoz bez vozača što bi moglo imati ogroman utjecaj na logističku industriju.

Svako logističko poduzeće oslanja se na informacije kako bi funkcioniralo. 5G mreža omogućiti će razmjenjivanje puno veće količine podataka i informacija. Logistička poduzeća napokon će imati mogućnost izgraditi visokoučinkovite distribucijske mreže.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr

07.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.