Now Reading:
Premijer Plenković u Mariji Bistrici otvorio novi vrtić: Ova vlada donijela 1,66 milijardi kuna investicija u Krapinsko-zagorsku županiju
Full Article 5 minutes read

Premijer Plenković u Mariji Bistrici otvorio novi vrtić: Ova vlada donijela 1,66 milijardi kuna investicija u Krapinsko-zagorsku županiju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, u srijedu je bio u Mariji Bistrici gdje je otvorio novoizgrađeni vrtić vrijedan 10,5 milijuna kuna.

Riječ je o projektu koji je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja preko mjere 7.4.1., a iznos europskih sredstava je 7,4 milijuna kuna.

Premijer Plenković je naglasio da je tako sufinancirano gotovo 200 vrtića diljem Hrvatske ukupne vrijednosti više od milijardu kuna.

– Time smo poslali jednu snažnu poruku, jednu snažnu demografsku mjeru upravo manjim sredinama diljem hrvatskih županija. Kao danas se sjećam trenutka kada se u hotelu Sheraton potpisivao niz ugovora o izgradnji vrtića. Bio je to veliki dan za mnoga naselja, za mnoge općine, a posebno mi je drago da je jedan od ovih vrtića upravo ovaj danas ovdje u Mariji Bistrici gdje će najmlađi imati sjajan novi dom i gdje će se razvijati i stvarati prijateljstva i mostovi kako su nam lijepo kazali u ovoj pjesmi zajedno s njihovim odgajateljicama – rekao je Plenković.

Naglasio je i nova radna mjesta s izgradnjom vrtića te da je ova investicija najbolji pokazatelj dobre suradnje nacionalne razine, inicijative same općine i europskih sredstava.

Kako to obično biva u Zagorju, planova ima puno. Znači, vrtić smo riješili pa sad možemo krenuti prema srednjoj školi. Možda je prigoda da spomenemo da je Vlada i u Nacionalnom planu Oporavka i otpornosti predvidjela zaista velike investicije u području znanosti i obrazovanja, a jedan od načina će biti da investiramo u izgradnju novih škola diljem Hrvatske jer to je ono što želimo – želimo jednosmjensku nastavu, kvalitetne uvjete i najbolje obrazovanje za nove generacije – kazao je predsjednik Vlade u Mariji Bistrici.

Podsjetio je da je u Krapinsko-zagorskoj županiji u mandatu Vlade dosad ugovoreno 1,66 milijardi kuna vrijednih projekata od ukupno 1,7 milijardi planiranih. Nastavio je da reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave na području županije 102 milijuna kuna više.

– U ovoj godini, godini bez presedana, godini globalne pandemije i velikih zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih izazova, mi smo vodili računa o Krapinsko-zagorskoj županiji, vodili smo računa o radnicima u ovoj županiji i dosad smo utjecali na to da 28 tisuća radnika dobije naknadu za očuvanje radnih mjesta. Dosad je ukupno isplaćeno 210 milijuna kuna kako bi oni ostali na tržištu rada, kako bi se pomoglo njima, njihovim obiteljima i poslodavcima. Budući da su mladi naša budućnost, nužno je spomenuti, i tu posebno zahvaljujem ministrici Vučković i njezinom ministarstvu, ali i prethodniku ministru Tolušiću kada se ovo i pokrenulo, da smo u Krapinsko-zagorskoj županiji na ovaj način, poput ovog vrtića u Mariji Bistrici, financirali ukupno 17 dječjih vrtića – rekao je Plenković.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički podsjetio je da je otkup zemljišta za novi objekt vrtića, cijele zone od 40.000 kvadratnih metara, pokrenut krajem 2013. godine.

– Nakon toga smo čekali mjere iz EU fondova, konkretno 7.4.1. i potpisali smo ugovor prije 15 mjeseci. Imali smo ugovoreno 18 mjeseci, izgradili smo 3 mjeseca prije. Vrijednost investicije je 10,5 milijuna kuna. Iz EU sredstava je potegnut maksimalni iznos od 7,4 milijuna kuna. Stojimo pred novim objektom koji ima sve dozvole. S ponosom bih rekao da je ugovorena vrijednost bila 10,5 milijuna kuna, a izgrađeno je za 40.000 kuna ispod ugovorene vrijednosti. To i nije uobičajeno u ovakvim kapitalnim projektima. Znači da je bio dobar projekt, dobar nadzor i da je sve funkcioniralo. S druge strane, nemamo penalizaciju – kazao je Milički.

Govorio je i o planovima da uz novi dječji vrtić nikne nova glazbena i turistička škola, znanstveni kampus s hostelom za mlade i športska igrališta, „u kojima će nova znanja, inovativnost, poduzetnost i istraživački duh brusiti sadašnji vrtićarci, najveći potencijal razvijene, čiste i duhovno okrijepljene Marije Bistrice“.

Teodor Švaljek, predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice, zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji 25 godina čekanog vrtića i spomenuo druge projekte.

– U izgradnji smo novog groblja s pripadajućom mrtvačnicom, novim ceremonijalnim trgom, grobnim mjestima i ogradom, Također spomenuo bih da smo realizirali reciklažno dvorište ovdje na samom ulazu u Mariju Bistricu, Dom kulture koji je u rekonstrukciji. Zahvalio bih ovom prilikom i premijeru što su nam darovnim ugovorom između Vlade RH i Općine Marija Bistrica dodijeljeni bivši prostori Termomehanike na kojemu ćemo organizirati novu poslovnu zonu – rekao je Švaljek.

Jadranka Pezić, ravnateljica Dječjeg vrtića Pušlek iz Marije Bistrice, naglasila je da su konačno dočekali novi prostor dječjeg vrtića.

– Imali smo puno djece na čekanju, a sad više ni jedno dijete u Mariji Bistrici neće ostati bez svog mjesta u vrtiću, bez predškolskog odgoja. Na dvije lokacije danas brinemo o ukupno 140 djece i imamo 22-oje zaposlenih. Povećali smo i zaposlenost i zbog toga smo izrazito sretni. Kod nas djece ima, možemo slobodno reći da u Mariji Bistrici zapravo imamo „baby boom” – kazala je Pezić.

n.kalajdžija / www.sjever.hr

07.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.