Now Reading:
Danas je Svjetski dan zdravlja, ove godine obilježava se pod temom: Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet
Full Article 1 minutes read

Danas je Svjetski dan zdravlja, ove godine obilježava se pod temom: Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet

Svake godine, 7. travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja. Na ovaj dan, Svjetska zdravstvena organizacija, još od 1950. godine, poziva na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja s ciljem stvaranja svijesti o određenoj, prioritetnoj zdravstvenoj temi. Tijekom posljednjih 50 godina obrađene su brojne teme poput mentalnog zdravlja, zdravlja majki i djece, klimatskih promjena i sl., poručuju iz HZJZ-a.

Ove godine tema svjetskog dana zdravlja je Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet. Razlog za ovu temu je činjenica da je svijet u kojem živimo neravnopravan.

Neki ljudi, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih koji žive u siromaštvu, imaju lošije uvjete stanovanja i obrazovanja, manje mogućnosti zapošljavanja, nesigurno okruženje, nemaju pristup zdravstvenim uslugama što sve dovodi do snižene kvalitete života, nastanka bolesti i prerane smrti.

Ove razlike su nepravedne, ali se mogu spriječiti. Zato Svjetska zdravstvena organizacija upućuje poziv svima, pogotovo donositeljima odluka da svim ljudima osiguraju uvjete za život i rad koji pogoduju dobrom zdravlju te im omoguće pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Foto: ilustracija

www.sjever.hr/HZJZ
7.4.2021.

Input your search keywords and press Enter.