Now Reading:
Međimurski župan Matija Posavec ide po treći mandat: U mnogočemu smo predvodnici, a u mnogo čemu i jedini u Hrvatskoj
Full Article 4 minutes read

Međimurski župan Matija Posavec ide po treći mandat: U mnogočemu smo predvodnici, a u mnogo čemu i jedini u Hrvatskoj

Matija Posavec u utorak je potvrdio da ide po treći mandat župana Međimurske županije. U tome će imati potporu HSLS-a, HNS, Centra i Demokrata.

Predstavio je rezultate u proteklom mandatu te posebno istaknuo one u gospodarstvu. Napomenuo je kako je Međimurje u odnosu na prije osam godina bolje, razvijenije, snažnije i izgrađenije u percepciji Hrvatske i šire.

– Izuzetno se puno radilo u skromnim uvjetima, zato s ponosom mogu istaknuti da sam sa svojim suradnicima realizirao brojne kapitalne investicije u obrazovanju, zdravstvu, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi čime smo podigli ukupni standard. Snažnim usmjeravanjem proračuna prema građanima uspostavili smo sustav brojnih potpora prema našim učenicima, studentima, poljoprivrednicima, poduzetnicima, udrugama civilnog društva… U mnogočemu smo predvodnici, a u mnogo čemu i jedini u zemlji. Pokazali smo našu žilavost, dobru organizaciju i predanost koja nas prati već duže od godinu dana, unatoč smanjenim financijskim sredstvima zadržali smo dinamiku realizacije svih naših investicija, pojačali potpore i uspjeli obraniti naš socijalni i zdravstveni sustav koji je u jednom trenutku bio najopterećeniji u Europi – rekao je Posavec.

– Sva naša postignuća pratila je jedna pristojna, građanska politika i komunikacija bez politike u prvom planu. U mandatu koji je iza nas možemo biti ponosni na sve što smo napravili. Županijska organizacija s najmanjim brojem zaposlenih u Hrvatskoj s jednim od najmanjih proračuna na svojim je leđima uspjela obnoviti 20-ak škola, izgraditi školske sportske dvorane kao i zdravstvene ustanove, revitalizirati objekte kulturne baštine i baštine prirodnih vrijednosti, izgraditi dva znanstveno-istraživačka centra, ulagati u županijsku cestovnu infrastrukturu, pa i hrabro otvarati neugodne teme s ciljem njihova rješavanja, pripremati projekte za buduće financijsko razdoblje EU, a sve to vrlo predano i vrlo dinamično u posljednje 4 godine – dodao je Posavec.

Naglasio je kako je Županija povukla gotovo 3 milijarde kuna EU sredstava na preko 100 kapitalnih projekata diljem Međimurja. Brojke gospodarstva u proteklom mandatu govore kako je do mandata Posavca Međimurje brojilo 2 417 poduzeća, a danas ih je 3 498, što je rast od 46%.

Kada sam preuzeo županiju bilo je 35.703 zaposlenih, danas ih je 41.380. U ova dva mandata čak 6703 novootvorenih radnih mjesta. Prihodi gospodarstva podigli su se sa10,8 na 16,3 milijarde kune, izvoz je povećan za 74,2 %, a trgovinsku saldo udvostručen s 1,3 na 2,6 milijarde kuna. Broj nezaposlenih tada bio je 7923, danas ih je 2408, odnosno to je pad za 70 % – kazao je međimurski župan.

Dodao je da su dobivali brojne nagrade hrvatskih i međunarodnih institucija – Financial Timesa, UNESCO-a, UNICEF-a, Europske komisije.

– Prije 4 godine građani Međimurske županije izabrali su me za župana sa 60 % u prvom izbornom krugu unatoč 4 kandidata. Nakon 3 godine mandata, to je bilo u srpnju prošle godine, izašao sam na parlamentarne izbore i što se mene osobno tiče osvojio preferencijalno 7. najbolji rezultat u državi i drugi najbolji rezultat u državi ako gledamo u onom oporbenom političkom spektru. Dobio sam mandat saborskog zastupnika tada, međutim moja namjera sudjelovanja na parlamentarnim izborima bila je da s pozicije izvršne vlasti u RH još više doprinesem razvoju Međimurja i pažnji prema Međimurju. Međutim, koalicija s kojom sam izašao na izbore nije uspjela formirati parlamentarnu većinu i tada sam zbog nespojivosti funkcije imao mogućnost dati ostavku na mjesto župana i otići u sabor za oporbenog saborskog zastupnika. Nisam to učinio iz odgovornosti prema svome Međimurju. Puno mi je draže u naponu snage, u ovih 40 godina koliko imam, biti svaki dan na terenu, rješavati probleme tamo gdje ih ima umjesto sjedenja u lagodnoj oporbenoj saborskoj fotelji. To mi nije bila opcija tada i to mi nije opcija niti sada – poručio je međimurski župan.

Posavec namjerava Međimurje još snažnije pozicionirati u Hrvatskoj u gospodarskom, turističkom, obrazovnom, ali i političkom smislu. Za objavu kandidature na današnji dan rekao je da su dva razloga, jedan je da to bude nakon posljednje sjednice Županijske skupštine, a drugi da bude na obljetnicu oslobođenja Međimurja od fašizma i povratka u hrvatske granice 6. travnja 1945.

Podršku kandidaturi Matije Posavca za međimurskog župana u trećem mandatu dali su Josip Grivec (HSLS), njegov aktualni zamjenik u Međimurskoj županiji, zatim Franjo Makovec iz HNS-a jer su zadovoljni njegovim dosadašnjim rezultatom, potom Dejan Drabić iz Centra koji Međimurje vidi kao centar znanja te Ivica Požgaj iz Demokrata.

n.kalajdžija / www.sjever.hr

06.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.