Now Reading:
FOTO: Uskrsni ponedjeljak u Dvoru Veliki Tabor
Full Article 2 minutes read

FOTO: Uskrsni ponedjeljak u Dvoru Veliki Tabor

Pucnjavom iz desetak kubura i jednog velikog topa u Dvoru Veliki Tabor obilježen je Uskrsni ponedjeljak. Za razliku od prošlih godina, bio je skromniji zbog epidemioloških mjera. Ali, ipak, tradicija je nastavljena.

Pozivu Kuburaško društvo “Desinićka kubura” i Dvora Veliki Tabor, organizatorima manifestacije, odazvalo se mnoštvo ljudi, pa su se svi zajedno, i kuburaši i zainteresirani posjetitelji, u ponedjeljak 05. travnja 2021. najprije okupili u dvorištu Velikoga Tabora na svojevrsnoj smotri, a potom se svi skupa preselili na otvoreni prostor pored dvora kako bi bili nazočni glavnom događaju, demonstraciji pucanja iz kubura.

Od strane vlč. Danijela Crnića, strastvenog zaljubljenika u kuburaštvo, gledatelji su upoznati s načinom punjenja kubura i pucanja iz njih, a također su imali priliku vidjeti i kako se „pali“ barut u prahu što je prezentirao barutar, Josip Jesih.

Kuburaši iz Desinića, odjeveni u karakteristične odore i svaki sa svojom „pištolom“, umijeće pucanja prikazali su rasporedivši se s vanjske strane zidina Tabora i u 3 pucnja svaki, rastjerali su sile mraka i zime, te simbolično naznačili „gromoglasno uskrsnuće spasitelja“.

Manifestacija je na brijeg Košničkog Huma dovela mnoštvo zainteresiranih posjetitelja koji su, uz nazočnost središnjem događaju, razgledali aktualne izložbe u Dvoru Veliki Taboru.

www.sjever.hr / Facebook / Veliki Tabor
06.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.