Now Reading:
Dan oslobođenja Preloga i Međimurja obilježen i u Prelogu
Full Article 2 minutes read

Dan oslobođenja Preloga i Međimurja obilježen i u Prelogu

Na spomenik Palim borcima u parku na Trgu slobode u Prelogu, predstavnici Grada Preloga, Međimurske županije te predstavnici udruga i institucija s područja Preloga, položili su vijenac i upalili svijeće prigodom Dana oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije.

Prigodno slovo, prigodom polaganja vijenca, izrekao je Ljubomir Kolarek, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga:

– Međimurje se 6. travnja prisjeća trenutka kada su prije 76 godina jedinice antifašističke koalicije oslobodile Čakovec te taj datum obilježavamo kao Dan oslobođenja Međimurja. Prelog je oslobođen dva dana prije, 4. travnja. Oslobađanje Međimurje započelo je bombardiranjem Čakovca 31. ožujka od strane sovjetskog zrakoplovstva jer je u Čakovcu bila koncentrirana njemačka vojna sila. Međutim, nakon sloma obrambene crte na Muri, Nijemci nisu pokušali braniti Čakovec, već su samo onesposobili velik broj željezničkih uređaja na Glavnom kolodvoru. Nijemci su odlučili obrambenu liniju uspostaviti kod Štrigove. To je značilo da je Čakovec otvoren za bugarske i sovjetske trupe, koje su ušle na područje Čakovca bez borbe 6. travnja, najprije bugarske iz pravca Preloga, a potom sovjetske iz Pribislavca.

Tijekom 2. svjetskog rata u antifašističkoj borbi sudjelovalo je više od 2000 Međimurki i Međimuraca, njih oko 1800 završilo je u logorima i zatvorima dok ih je 300-tinjak poginulo. U oslobodilačkom i antifašističkom pokretu aktivno je sudjelovalo 134 stanovnika Preloga, a u borbi ih je ginulo 18. U zatvorima i logorima bilo je zatočeno 30 ljudi. Kućama se nikada nije vratilo njih 25. Od raznih ratnih nedaća život je izgubilo još dvadeset i dvoje Preložana – rekao je Kolarek.

www.sjever.hr / prelog.hr
06.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.