Now Reading:
Ulaganjem do velikih ušteda: kako su domovi zdravlja uspjeli uštedjeti do 30 posto na računima i uložiti ih u bolju skrb
Full Article 2 minutes read

Ulaganjem do velikih ušteda: kako su domovi zdravlja uspjeli uštedjeti do 30 posto na računima i uložiti ih u bolju skrb

kozic-zdravlje

Zagrebačka županija u posljednje je dvije godine energetski obnovila tri ispostave Doma zdravlja – u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću. U sva tri zdravstvena objekta je izrađena 15 centimetara debela toplinska ovojnica vanjskih zidova te je toplinski izoliran strop prema tavanu.

Nadalje, ugrađene su dizalice topline zrak-voda, ugrađeni su elektronički termostatski ventili, a stara rasvjeta je zamijenjena novom LED rasvjetom. Ovi zahvati “teški” 10,3 milijuna kuna povećali su udobnost boravka u zgradi za pacijente i zdravstvene radnike, no isto tako su i osjetno smanjili račune za energente.

Ova druga stavka posebno je važna jer su uštede ostvarene na računima za struju i plin omogućile da se unaprijede zdravstvene usluge za više od 320.000 stanovnika Zagrebačke županije.

Primjerice, energetskom obnovom Doma zdravlja u Vrbovcu predviđena je godišnja ušteda na grijanju od 59,8 posto, a na energiji za rasvjetu od 54,2 posto. Prema tome, ušteda godišnje primarne energije treba biti 75,9 posto, dok će se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za 81,2 posto.

Ukupna vrijednost energetske obnove za domove zdravlja u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću iznosi 10,3 milijuna kuna, od čega je iz europskih fondova odobreno bespovratnih 4,78 milijuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata 1,1 milijun kuna. Preostalih 4,45 milijuna kuna osigurano je u proračunu Županije.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, istaknuo je kako su energetskom obnovom polučili višestruke dobre rezultate po pitanju zdravstvene skrbi, ali i zaštite okoliša.

www.sjever.hr 05.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.