Now Reading:
U općinu Mariju Bistricu stigla dva nova komunalna vozila – u dvije godine uloženo 9 milijuna kuna u gospodarenje otpadom
Full Article 3 minutes read

U općinu Mariju Bistricu stigla dva nova komunalna vozila – u dvije godine uloženo 9 milijuna kuna u gospodarenje otpadom

U općinu Marija Bistrica stigla su dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU, a isporučena su Lijepoj Bistrici, tvrtku koja obavlja komunalne djelatnosti na području općine.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički izrazio je veliku sreću i ponos na sve djelatnike koji su, zahvaljujući zajedničkoj energiji, volji, snazi i znanju doveli do onoga što, kaže, danas gledamo.

– Još prije dvije godine smo krenuli u sklopu Lijepe Bistrice u projekt „Gospodarenje otpadom s područja Marija Bistrica”. To je bilo važno zbog same Općine, ali isto toliko zbog našeg Hrvatskog nacionalnog svetišta. U ove dvije godine uspjeli smo direktno u segment otpada uložiti 9 milijuna kuna. Krenuli smo s nabavkom dvaju vozila u vrijednosti 2 milijuna kuna, nakon toga smo uspjeli izgraditi reciklažno dvorište vrijednosti 4 milijuna kuna, krenuli smo u nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji je vrijednosti milijun kuna, da bi na današnji dan, uoči Uskrsa, stanovnicima Marije Bistrice i svima nama priskrbili ova dva vozila, vrijedna milijun i 800 tisuća kuna. Kada sve zajedno zbrojimo, ukupno je u ove dvije godine uloženo 9 milijuna kuna, od čega je 6 milijuna kuna direktno povučeno iz EU fondova – rekao je Milički i svima zahvalio te spomenuo firmu Tehnix bez koje, kaže, ne bi imali snage, a niti mogućnosti za početak radova u sektoru gospodarenja otpadom.

– U zadnjih 15 godina niti jedna općina u RH nije se usudila krenuti u segment gospodarenja otpadom jer je to veliki i izazovan posao. Naš otpad završava tamo gdje treba, miješani u Piškornici, korisni na mjestu za zbrinjavanje, tako da smo učinili veliku stvar za ekologiju, za mještane i za svetište. S druge strane, zakonska obaveza i pripisuje da su jedinice lokalne samouprave dužne svojim građanima osigurati najpovoljniju i operativno provodljivu komunalnu uslugu. Upravo ovim potezom i našom voljom, to smo osigurali – rekao je Milički.

Đuro Horvat, direktor Tehnixa, rekao je da ovaj program na najbolji način dokazuje spremnost i sposobnost ljudi za rješavanje problema.

– Ovo je praksa koja se mora primijeniti i drugdje. Projekt je transparentan i stvoreni su uvjeti za daljnju suradnju s kompanijom Tehnix. Mislim da će Marija Bistrica u budućnosti biti prvi zeleni grad u ovom dijelu Hrvatske i pozitivan primjer kako živjeti s prirodom i postizati uspjehe na dobrobit svih – rekao je Horvat.

Predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek rekao je da je osnivanje poduzeća „Lijepa Bistrica“ bio osnovni preduvjet za daljnja ulaganja.

-Podsjetio bih da je prije svega poduzeću „Lijepa Bistrica“ osnovna funkcija i zadatak da osigura što bolji i kvalitetniji standard u uslugama prema našim mještanima, ali i prema hodočasnicima i turistima koji posjećuju našu općinu i svetište Majke Božje Bistričke. Podsjetio bih također da smo poduzeće osnovali 2016. godine da bi u 2017. godini osigurali prvi prihod koji je bio preko 700 tisuća kuna, zatim 2018. također preko 700 tisuća kuna, a da bi u 2019. proširili djelatnost poduzeća na gospodarenjem otpadom. 2019. godine prihodi su nam se učetverostručili i bili su 2,6 milijuna kuna, da bi 2020. godine završili ukupno sa 2,8 milijuna kuna prihoda. Što je ukupni prihod u ove 4 godine preko 6,9 milijuna kuna – rekao je Švaljek te istaknuo i zapošljavanje 11 zaposlenika koji rade u poduzeću Lijepa Bistrica.

m.furlan / www.sjever.hr
29.03.2021.  

Input your search keywords and press Enter.