Now Reading:
U Ludbregu održan Dan dobre ekonomije: „Ova priča okreće stvar naglavačke!”
Full Article 4 minutes read

U Ludbregu održan Dan dobre ekonomije: „Ova priča okreće stvar naglavačke!”

Dan dobre ekonomije naziv je konferencije održane u petak 19. ožujka u ludbreškom dvorcu Batthyany.

Konferencija je provedena u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Početkom 2020. godine provedeno je znanstveno istraživanje o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, o njihovu doživljaju grada, kvaliteti života, radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti. Na osnovi rezultata istraživanja i razgovora s fokus grupama, dizajniran je trening program s ciljem kreiranja DSE Modela dobre prakse, a koji je sudionicima pružio znanja i alate kako bi vlastitim djelovanjem mogli doprinijeti kvaliteti života sredine u kojoj žive. Trening program društvene i solidarne ekonomije održan je od 17. do 19. veljače 2021. na kojem su sudionici razvili svoj model solidarnog kratkog lanca opskrbe te će njegovi rezultati biti predstavljeni u sklopu ove manifestacije.

-U principu jedino što je bilo teško je korona koja nam je malo usporila aktivnosti i spriječila druženje koje je trebalo biti na nekom višem nivou. Međutim, što se tiče odaziva i udruga i samog grada Ludbrega suradnja je stvarno na nivou, svi uključeni su jako aktivni i mislim da smo stvorili ono što smo i očekivali kroz ovaj projekt i dobili rezultate. Puno nam je pomoglo studijsko putovanje gdje smo zapravo sudionike projekta odveli u Ženevu kod našeg partnera i gdje smo vidjeli primjere dobre prakse koji su služili kao inspiracija da onda tako nešto, a na osnovu potreba koje ima Ludbreg napravimo i ovdje. Osnovna ideja ovog projekta je da se promovira taj pristup uzimanja kontrole, odnosno utjecaja na kvalitetu života od strane građana koji u suradnji s organizacijama civilnog društva i gradskom upravom kreiraju ono što im je potrebno za zadovoljenje potreba – rekla je Vera Gjokaj, voditeljica projekta.

Svrha projekta je odgovor na izazove s kojima se susreću lokalne vlasti u pružanju kvalitete života i blagostanja za svoje građane, uključujući jaču koheziju i uključivanje građana, sigurniju zajednicu, poboljšano zdravlje i dobrobit, rješavanje problema isključenosti i promicanje raznolikosti, jačanje lokalnog gospodarstva (radna mjesta), djelotvorne javne usluge i osiguravanje održivosti okoliša (resursi, stanovanje, prijevoz).
-Glavni cilj je bio da s našim partnerima iz Švicarske pomognemo Ludbregu i Pregradi u stvaranju javne politike za društvenu i solidarnu ekonomiju, odnosno da im pokažemo na koji način da grad u suradnji s građanima stvori javne politike koje će poboljšati kvalitetu života stanovnika u gradu – rekao je Dražen Šimleša, koordinator projekta.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu.
– Samo pitanje solidarne ekonomije je u današnje vrijeme toliko kontradiktorno da jednostavno ne možete zamisliti da jedna mala sredina poput Ludbrega zajedno s Pregradom i Ženevom propituje pitanje solidarnosti u ekonomiji. Svi smo naučeni da nas u današnje vrijeme ekonomija i profit gaze i da ne postavljaju previše pitanja otkud je roba došla, tko ju je proizveo već je jedino pitanje koliko smo zaradili. Ova priča okreće stvar naglavce, zapravo pokušava unutar zajednice stvarati solidarnu ekonomiju, s međusobnim uvažavanjem onih koji proizvode u okolici sa svima onima koji imaju određene potrebe da te proizvode kupe, potroše, ne gledajući na cijenu već kvalitetu toga proizvoda i na stvaranje kružnoga toka ideja i druženja, ali naravno i novca koji stoji iza svega toga. Nama je ovaj projekt iznimno važan jer smo imali prilike vidjeti što jedan veliki grad poput Ženeve radi, što može napraviti pogotovo po pitanju proizvodnje hrane jer nam je važna naša poljoprivredna zadruga i na taj način sve što smo naučuili probamo primijeniti u našoj maloj sredini – kazao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju financiran je kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

www.sjever.hr

23.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.