Now Reading:
Plenković na uručenju ugovora u Trakošćanu: „Sjajan doprinos razvoju turizma na sjeveru Hrvatske”
Full Article 6 minutes read

Plenković na uručenju ugovora u Trakošćanu: „Sjajan doprinos razvoju turizma na sjeveru Hrvatske”

U Dvoru Trakošćan u utorak je uručeno sedamnaest ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta te ugovor o izmuljivanju jezera Trakošćan.

Tijekom više desetljeća jezero nije čišćeno od nataloženog nanosa, zbog čega se količina i stanje vode u jezeru pogoršala. Planirani radovi na uklanjaju sedimenta iz jezera započinju u prvoj polovici travnja ispuštanjem vode, izlovom, selektiranjem i seljenjem riba, a prosušeni će se sediment ukloniti građevinskom mehanizacijom. Vrijednost radova uklanjanja i deponiranja sedimenta iznosi 14,6 milijuna kn, dok je u pripremnu dokumentaciju i istražne radove uloženo pola milijuna kn. Po završetku radova jezero će se napunit svježom vodom i ŠRK Trakošćan će izvršiti poribljavanje. U protekle četiri godine Hrvatske vode su uložile 4,5 milijuna kuna u izgradnju nove brane na jezeru te će ovim zahvatom na uklanjanju sedimenta biti zaokružena cjelina.

-Za očekivati je da bi od sredine travnja krenulo ispuštanje vode iz jezera, istovremeno izlov ribe i njezino zbrinjavanje. Tako ne bi bilo štete jer se jezero cijelo mora ispustiti. Namjeravamo u 12 mjeseci izvesti radove, kako bi od proljeća, od svibnja 2022., počeli akumulirati vodu u Trakošćanskom jezeru, uz povratak ribljeg fonda. Prethodno je sanirana i brana, tako da je ukupno ulaganje ovdje oko 20 milijuna kuna – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Na Trakošćanu je danas bio i varaždinski župan Radimir Čačić.
-Od ukupnog kapaciteta jezera od otprilike 500-njak tisuća kubika, 240.000 je mulj, dakle pola jezera je mulj. Desetljećima se nije ništa na tom planu učinilo i ovaj zahvat će omogućiti da jezero živi i dalje u svim svojim aspektima – rekao je župan.
Govoreći o klizištima, Čačić je naglasio:
-Klizišta su problem prvenstvo sjevera Hrvatske, vrlo je važno da su se u to uključile Hrvatske vode u protekle tri godine. Mi ovdje na razini županije imamo šest, još 11 imamo u jedinicama lokalne samouprave, to je projekt od 11 milijuna kuna. Vrlo dobri projekti, značaj im je puno veći nego što je financijska težina.

Uručenju ugovora nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković koji je istaknuo:
-Zaista sjajan doprinos razvoju turizma na sjeveru Hrvatske i ovdje u Varaždinskoj županiji. Uklanjanje sedimenta iz jezera će omogućiti da ono bude još kvalitetnije za posjetitelje. Što se tiče financiranja, tu su i Hrvatske vode uložile već 4,5 milijuna kuna u branu, a 14,5 milijuna kuna će zaokružiti investicije Hrvatskih voda ovdje na jezeru na Trakošćanu. Tu je i projekt sanacije klizišta koji je posebno bitan. Klizišta su u kontekstu ovih naših prirodnih katastrofa koje smo imali zadnjih nekoliko godina bila dosta aktivna u brojnim dijelovima Hrvatske i pokazalo na neki način kakve se nedaće se mogu događati.


Premijer je dodao da je dobro što će danas uručeni ugovori sa sredstvima koja su planirana omogućiti sanaciju klizišta u Varaždinskoj županiji te podsjetio:
-Mi smo financirali jedinice lokalne i područne samouprave omogućujući Županiji i njenim jedinicama 55 posto veće prihode nego što je bilo 2017. godine. Različito se to reflektiralo na vas i svima vama u vašoj organizaciji političkih programa takvi prihodi daju snagu.

Podsjetio je i na značajna ulaganja:
-Čak 98 posto projekata koji su financirani uopće iz EU je realizirano u mandatu naše prve i druge Vlade. Za mjere regionalnog razvoja smo izdvojili 105 milijuna kuna, za cestovnu infrastrukturu također niz sredstava koja iznose gotovo 850 milijuna kuna, za gospodarstvo 870 milijuna kuna, u sektoru gospodarenja otpadom sufinancira se 19 projekata vrijednih 35 milijuna kuna. Za energetsku obnovu izdvojili smo 331 milijun kuna, a za poljoprivredu 805 milijuna kuna.
Plenković je dodao da je u covid krizi isplaćeno 377 milijuna kuna za 47.000 radnika koji su na ovaj način bili u poziciji da zajedno sa svojim poslodavcima premoste krizu. -Tu su bila i enormna ulaganja za izgradnju dječjih vrtića, ulaganja u zdravstvo – dodao je premijer.

Kazao je kako velikim ulaganjima u ovom dijelu Hrvatske Vlada želi pokazati koliko im je važan sjever Hrvatske.
-Sjever Hrvatske dio je našeg programa koji smo dogovorili na razini svih političkih stranaka u parlamentarnoj većini i siguran sam da ćemo ga realizirati i da ćemo u ovom razdoblju omogućiti razvoj i kvalitetni život svih naših sugrađana – kazao je Plenković.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak iznimno je zadovoljan investicijama na trakošćanskom jezeru.
-Veseli me da će jezero kod dvorca Trakošćan, najljepšeg u Hrvatskoj, među 10 najljepših u Europi i 50 najljepših u svijetu, biti očišćeno od mulja. Dvorac, park šuma i samo jezero zaštićeno su kulturno dobro, turistički biser kontinentalne Hrvatske s velikim potencijalom i svima nam je u interesu da se održava i ulaže u taj kompleks. Očuvanje prirodnih vrijednosti našeg kraja, okoliša, biljnih i životinjskih vrsta uvijek će nam biti prioritet – kazao je Stričak i dodao:
-Osim odmuljivanja jezera, uz dvorac se planira izgraditi i uspinjača kako bi ga učinili dostupnim osobama s invaliditetom i ovaj pozitivan primjer zasigurno će još dodatno unaprijediti i pojačati atraktivnost Trakošćana kao turističke destinacije. Iz svih ovih razloga drago mi je što potpisivanju prisustvuje i premijer. Također, potpisani su ugovori s načelnicima općina za sanacije klizišta, sve s ciljem da građani što sigurnije mogu prometovati županijom. Sigurnost naših građana nam je od najveće važnosti.

Đuroković je ugovore za sanaciju klizišta uručio predstavnicima sedam jedinica lokalne samouprave i to općina Bednja, Donja Voća, Maruševec, Ljubešćica te gradova Novi Marof, Ludbreg i Lepoglava. Uručeno je i šest ugovora Varaždinskoj županiji za sanaciju klizišta na županijskim cestama.

Šest ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta od strane Hrvatskih voda u ovoj godini već je potpisano, a ukupna vrijednost svih ugovora iznosi 8,1 milijuna kuna, od čega je udio Hrvatskih voda 4,8 milijuna. Program sufinanciranja klizišta provodi se od 2019. godine te je u protekle dvije godine sanirano 25 klizišta na cestama ukupne investicijske vrijednosti 19,3 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode uložile 13,7 milijuna.

a.kučić/sjever.hr

23.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.