Now Reading:
Svjetski priznati koprivnički umjetnik u galeriji varaždinskog HDLU-a
Full Article 2 minutes read

Svjetski priznati koprivnički umjetnik u galeriji varaždinskog HDLU-a

Od utorka će biti otvorena izložba Dražena Eisenbeissera pod nazivom „Nastajanje u nestajanju” u galeriji varaždinskog HDLU-a u Kuli. Izložba će otvorena do 23. ožujka 2021.

Zbog epidemiološke situacije službenog otvorenja neće biti.

Dražen Eisenbeisser rođen je 1957. u Koprivnici. Samouk umjetnik. Njegovu prirodnu nadarenost usmjerili su njegovi slikarski mentori – akademski slikari iz Koprivnice (Romano Baričević, Željko Mucko), a posebice mu je poticajan bio profesor Zlatko Kauzlarić – Atač. Do sada je imao 30 samostalnih izložbi te preko 40 grupnih izložbi. 2017. godine izlaže u Londonu u svjetski poznatoj “Mall Galleries/Federation of British Artists” gdje postiže izuzetno veliki uspjeh (izložbena komisija jednoglasno je odlučila izložiti radove Dražena Eisenbeissera, a izabran je između četiri tisuće kandidata), te je pozvan da za dvije godine dođe izložiti nove radove. Član je HDLU Varaždin i Atelieri Koprivnica. Živi i radi u Koprivnici.

O izložbi „Nastajanje u nestajanju“ Tanja Špoljar piše:

„Ima nečeg mističnog i zavodljivog u slikama Dražena Eisenbeissera: prostorima bez ljudi, života u tragovima, prizorima ruševina, prozora, vrata, krovova, gradskih veduta kojima je godinama posvećen. U ovoj seriji odlazi još dalje, svoj pogled okreće prirodi, i to jednom motivu, jednom drvetu: dravskoj vrbi opsekači. Na prvi pogled, riječ je o vjernim prikazima koji teže iskazati činjenično stanje i nastaju kao prijenos viđenog, i fotografijom zabilježenog, na papir. Uvijek u istom tonu sepije, tehnikom krede na papiru, vrbe stoje pred nama, točno onakve kakve jesu, bez prevelikog uplitanja autora i želje da ih slikarski rastvori ili kroz njih iskaže svoje stanje u trenutku slikanja. No sve je to varka jer one govore i o tome: osjećamo trenutak autorova pogleda i poteza, tišinu tog događaja.“

www.sjever.hr

08.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.