Now Reading:
Održana 16. Bitka kod Samobora – Celjski vitezovi još jednom obranili Samobor
Full Article 2 minutes read

Održana 16. Bitka kod Samobora – Celjski vitezovi još jednom obranili Samobor

Glasnim upozorenjem samoborskom puku da se skloni pred sukobom vitezova kraljice Elizabete pod vodstvom Ivana Vitovca i snagama kralja Vladislava Jagelovića, koje je predvodio Stjepan Banić, započela je u nedjelju, 7. ožujka, 16. po redu Bitka kod Samobora.

Ovogodišnje uprizorenje ove čuvene bitke i manifestacije koja inače u Grad Samobor privlači brojne turiste i znatiželjnike, održano je, sukladno epidemiološkim mogućnostima, ispred Samoborskog muzeja, čiji su djelatnici, uz pomoć članova Udruge Oživljena povijest Samobora, Reda svetog Nikole iz Varaždina, Plesne skupine Burka, žonglera iz Cirkulture i Kuburaškog društva Gromovnik iz Svete Nedelje, uspjeli dočarati srednjovjekovnu atmosferu i značaj ovog povijesnog događaja iz 1441. godine.

Grmjeli su topovi i kubure, vitezovi su se hrabro i časno borili, poražena vojska prisegnula je kraljici, a Samobor je spašen od najezde Poljaka i Ugra.

Bitku su svojim dolaskom podržali zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec. 

Svi se nadaju da će se već dogodine Bitka kod Samobora u svom punom sjaju održati ponovno na starom mjestu, na Vugrinščaku podno zidina staroga Grada Samobora.

www.sjever.hr/samobor.hr 08.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.