Now Reading:
Znate li što je velepošast, samoosama, novosnik, suncozor ili kartičnik?
Full Article 2 minutes read

Znate li što je velepošast, samoosama, novosnik, suncozor ili kartičnik?

Kako se svijet mijenjao u pandemiji, tako se mijenja i jezik. Posljednih dana čujemo za riječi za koje ne bismo čuli da nam se nije dogodilo ovo “novo normalno”. Hoće li ući u širu uporabu, pokazat će vrijeme. I ove godine se dodjeljuje nagradu za najbolju novu hrvatsku riječ, objavio je HRT.

Pandemija ili velepošast. Samoizolacija ili samoosama. Respirator ili dišnik ili disajnik. Od riječi nevezanih uz pandemiju tu su novosnik za newsletter, suncozor za solarnu ploču, rukozborac za osobu koja govori znakovnim jezikom. Etui za kartice postaje kartičnik. Glagol preklikati znači načiniti screenshot. Vrijeme će svima njima biti sudac.

– Prvo, naše riječi nisu zapovijeđene, nitko ih ne mora upotrebljavati. Naše riječi su, kao što je rekla jedna kolegica prije dvije godine, jako zgodno, da je to ustvari jezična igra i svi su pozvani na to. Mi te riječi predložimo javnosti, hoće li se upotrebljavati ili ne – mi nemamo utjecaja – objasnila je Sanda Ham, predsjednica Povjerenstva za izbor nove riječi.

– Stotinama tisuća riječi u hrvatskom jeziku svake godine pridruži se nekoliko novih. Na ovogodišnji natječaj pristigle su 244, u uži izbor ušlo je njih 19, a tri će biti uskoro proglašene najboljima – dodala je.

Građani su neke nove riječi čuli posljednjih dana i puno ih komentiraju. Drugi nemaju problema prepoznati im značenje.

Društvostaj mislim ili tako nekako, za lockdown, ako je bilo. Kihobran? Pa neka maska protiv kihanja – pogodili su građani odgovor na pitanja što je društvostaj i kihobran.

Neke se upotrebljavaju, poput “udomitelja” riječi prijavljene na prvi natječaj prije 28 godina. Zatipak umjesto tipfeler i osjećajnik umjesto emoticona također su popularni. Koje tri su nagrađene ove godine, bit će poznato sredinom ovog mjeseca, za Dana hrvatskog jezika.

www.sjever.hr / hrt.hr

03.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.