Now Reading:
Uskoro završava jedan od najvećih projekata u kulturi u Međimurju – kreće opremanje Muzeja nematerijalne baštine
Full Article 3 minutes read

Uskoro završava jedan od najvećih projekata u kulturi u Međimurju – kreće opremanje Muzeja nematerijalne baštine

Međimurska županija približava se kraju jedne od najvećih investicija u kulturi, završetku projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine.

Naime, nakon dvije godine opsežnih građevinskih radova, danas je potpisan ugovor o opremanju Muzeja koji će u potpunosti biti prilagođen osobama s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 40 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 85 %, dok ostatak osigurava Međimurska županija. Projektom će se rekonstruirati fortifikacija i revitalizirati suvremeni muzej s edukativnim sadržajima vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine koji će sadržavati 9 muzejskih jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica, obrambeni sustav.

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja, naglasila je da je nakon dvije godine opsežnog rada na građevinskoj obnovi fortifikacije Starog grada došlo vrijeme za opremanje unutrašnjeg prostora.

-Nije tajna da smo na radovima u tih dvije godine imali i nekakvih problema sa samom statikom objekta i to je razlog zbog kojeg smo nešto malo i kasnili s radovima, ali to su bili neodloživi poslovi koje je trebalo riješiti odmah i hitno. Hvala Bogu da smo to odradili jer bojim se da ovaj potres koji je bio krajem 12. mjeseca s epicentrom u Petrinji da nismo napravili tu statiku da bi možda čak oštetio tu vanjsku fortifikaciju. Već je i to značajno što smo napravili samu statičku i građevinsku obnovu kompleksa. Kompleks stoji kao profana baština sama za sebe, a ovo što ćemo sutra opremiti, dakle, novi muzej nematerijalne baštine još je dodatna vrijednost i to je onaj čin revitalizacije samoga kompleksa i stavljanje kompleksa u funkciju – kazala je Hrustek Sobočan.

Župan Matija Posavec naglasio je da se radi o jednom od najvećih, ako ne i najvećem projektu u kulturi u Međimurskoj županiji. Izrazio je i zadovoljstvo što će taj prostor biti u potpunosti prilagođen za osobe s invaliditetom.

-Vjerujem da ćemo s projektom završiti ove godine koja je ujedno i 350. obljetnica pogibije Zrinskih i Frankopana. Naravno, bit će u ovom vremenu u kojem se nalazimo jako puno nastojanja da se prisvoje određene zasluge, pa ću ja samo reći dvije stvari. Prvo, financiranje ovog velikog projekta koji je vrijedan više od 40 milijuna kuna je samo iz dvije osnove. Prva su europski fondovi, a drugi Međimurska županija. Drugo, djelatnici Županije, Razvojne agencije REDEA, Muzeja Međimurja i Turističke zajednice su svih ovih godina dosta izazovno sudjelovali u svim premošćivanjima prepreka na koje smo naišli i zato im hvala u ovom trenutku – poručio je župan.

Osim klasične muzejske postave, planirani su moderni digitalni prikazi (3D mapping, hologrami, multimedijski efekti). Cijeli muzejski postav i popratni sadržaji bit će prilagođeni osobama s invaliditetom što ovaj projekt čini posebno atraktivnim.

U Muzeju će također biti suvenirnica, edukativni sadržaji koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i lijepo uređeni kafić koji će biti dostupan svim građanima neovisno o posjeti budućem muzeju. Vrhunska turistička atrakcija Riznica Međimurja sa svojim će popratnim sadržajima i odgovarajućom strategijom marketinških komunikacija odgovoriti na potrebe svih ciljnih skupina i na taj način doprinijeti pozicioniranju i boljoj posjećenosti turističke destinacije Međimurja.

m.furlan / sjever.hr 03.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.