Now Reading:
REFORMISTI Čačić objavio kandidaturu za župana – evo tko je kandidat za njegovog zamjenika
Full Article 5 minutes read

REFORMISTI Čačić objavio kandidaturu za župana – evo tko je kandidat za njegovog zamjenika

Aktualni župan Varaždinske županije, predsjednik Reformista Radimir Čačić, danas je i službeno objavio kandidaturu za novi mandat na čelu Županije, a kandidat za njegovog zamjenika je Robert Vugrin.

Čačić je, osim o planovima za naredno razdoblje, govorio i o tome u kakvom je stanju zatekao Županiju na početku svog drugog mandata u u funkciji župana.

-Izvještaj o zatečenom stanju svodi se na činjenicu zatečenog minusa od 9 milijuna kuna, a istovremeno, ukupno u protekle četiri godine mandata prethodnog župana 4 milijuna kuna. Dakle, zanimljiva situacija – ništa projekata i minus – rekao je Čačić i dodao:

-Svaki put se razveselim na preciznu i duhovitu opservaciju iz kampanje jednog od kandidata za župana tada, koja je glasila: „Župane Štromar, slikajte se pred bilo čime što ste napravili tijekom osam godina svojeg mandata”.

U trenutku dolaska na poziciju župana nisam previše komplicirao, dao sam nekoliko osnovnih smjernica i uputstava, da bi ljudi precizno znali što očekivati i što da radimo, rekao je Čačić i pobliže objasnio:

-Prvo i osnovno, rekao sam da niti jedan natječaj u kojem Varaždinska županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten, što je osobna odgovornost svakog zaduženog za pojedini sektor. Moram reći da ja nisam uspio kroz četiri godine dobiti ni od koga informaciju da se tako nešto dogodilo. Drugo, nužno je potpuno stabilizirati financije radikalnom racionalizacijom broja zaposlenih te pozicionirati županiju kao najuspješniju hrvatsku županiju po broju službenika u odnosu na broj stanovnika i visinu realiziranih projekata. To je nešto što je lako provjeriti. Mi smo za više od trećinu smanjili broj zaposlenih, ušli u suficite, bitno povećali plaće, a budžet za plaće je manji nego kad sam došao na poziciju župana. To je u hrvatskim razmjerima nezabilježeno.

Čačić je kazao i koja je bila treća stvar, odnosno smjernica:

Prioritet ćemo davati europskim investicijama u kojima nas neprijateljski odnosi i nesposobnost države ne može zaustaviti, a koje u kombinaciji s povoljnim kreditnim linijama osiguravaju da Županija u godinama povrata kredita nema nikakvo opterećenje, a nakon povrata koji se vrši iz ušteda, a ne iz našeg novca, donose nam godišnju dobit od 15 milijuna kuna.

Kazao je kako sada, nakon četiri godine postoji rezultat koji svoju izvrsnost neupitno duguje sposobnosti vođenja, jasnim uputstvima te mnogima koji su sudjelovali u tim projektima.

Konstatirao je kako je Varaždinska županija kontinuirano od dolaska Reformista lider u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava s gotovo 215 puta više povučenog novca po projektima koji su realizirani ili u realizaciji u odnosu na prethodni mandat. Također, Varaždinska županija je ili završila ili realizira obnovu i gradnju 28 škola i dvorana. VŽŽ je završila ili je u realizaciji obnove 25 objekata u zdravstvu i socijalnoj skrbi u ukupnom iznosu od preko pola milijarde kuna, VŽŽ je vlasnički i/ili upravljači preuzela Vodotoranj, AU jahaonu, dvorac Šaulovec, dvorac Opeka i svi ti objekti su u ovom trenutku u različitim fazama realizacije. VŽŽ osigurala je 96-postotno financiranje u različitim formama osiguranja poljoprivrede stočarske proizvodnje.

– Istovremeno najbolji smo u RH sa zaštićenim proizvodima na razini Europske unije – Varaždinsko zelje, varaždinski klipići, a bučino ulje, med i ludbreške knedle su postupku zaštite. U trenutku kad je Hrvatska zabilježila pad od 50 posto pa i mi, u svim segmentima turizma ta naša Kuća s pričom je imala rast preko 9 posto – poručio je župan.

Vrijedi istaknuti kako je ukupna vrijednost projekata koje je Čačić najavio 2,5 milijarde kuna, a među njima je Centralni operacijski blok u Općoj bolnici Varaždin, vrijedan više od 400 milijuna kuna.

Nakon župana Čačića, obrati se i Robert Vugrin, kandidat za zamjenika:

-Ono što mogu reći za župana Radimira Čačića je da je on čovjek posvećen ciljevima, ne poznaje nikakve zapreke. Kad naiđe na jednu on je ili preskoči ili zaobiđe ili nađe alternativni put na kojem ga sigurno neće ništa zaustaviti. On je čovjek koji danas nije predstavio listu želja, on je predstavio jasnu listu projekta, jasni program. To su projekti s imenom i prezimenom s financijskom projekcijom, vremenskim okvirom, jasnom vizijom. Pokazao je kako to izgledao i pokazao i rekao kako će to postići. Za realizaciju tih projekata on kontinuirano okuplja oko sebe tim koji dijeli tu viziju i koji mu pomaže da te ciljeve i postigne.”

Kazao je kako smatra neodgovornim ne iskoristiti priliku učiniti sredinu u kojoj živimo boljim mjestom.

-Projekti i aktivnosti koje smo provodili tijekom protekle godine, protekle 4 godine imale su utjecaj isto na školarce, jednako tako i naše djedove i bake, jednako na ljude koje žive u ruralnim i rubnim područjima naše županije kao i na ljude koji žive u lokalnim središtima naše županije. Ono što ja sa svojom kandidaturom za zamjenikom župana mogu reći je da prihvaćam ovaj izazov da sa sadašnjim županom odradim još jedan mandat na jednako tako visokoj razini i da dalje pomognem da se iskoristi sav mogući potencijal koji ova županija ima – poručio je Vugrin.

Na predstavljanju kandidature bili su i saborska zastupnica Natalija Martinčević, državni tajnik Tomislav Paljak te Željko Bedeković i Valerija Paljak.

a.kučić/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.