Now Reading:
Kompleks Varteksa imat će novu vizuru – Babić najavio gradnju stanova, parka, vrtića, trgovačkih objekata…
Full Article 2 minutes read

Kompleks Varteksa imat će novu vizuru – Babić najavio gradnju stanova, parka, vrtića, trgovačkih objekata…

Povjerenstvo za strateške investicije predložilo je Vladi da se Varteksove nekretnine u Varaždinu proglase strateškim projektom Republike Hrvatske. Usvoji li Vlada prijedlog, procedure izdavanja potrebnih dozvola za investitore bit će jednostavnije, pa u Varteksu vjeruju da će i to olakšati prodaju 200 tisuća kvadrata zemljišta, čime bi zatvorili klupski kredit koji je tvrtka dobila od Zabe i HBOR-a.

Intervju portalu Lider dao je predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić koji je kazao da su od 2019. prodali nešto neaktivne imovine.
-Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić dodavši da su u tijeku pregovori s budućim investitorima:

-Sigurno će im puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način.

Na pitanje koliko vrijede nekretnine, Babić je odgovorio:
-Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900.

Ovdje pročitajte cijeli intervju.

foto: TZ grada Varaždina

www.sjever.hr/lider.hr

03.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.