Now Reading:
Bilić: Ludbreške udruge funkcioniraju i u pandemiji, ali svi jedva čekamo ponovne susrete
Full Article 4 minutes read

Bilić: Ludbreške udruge funkcioniraju i u pandemiji, ali svi jedva čekamo ponovne susrete

Ovih dana započelo je potpisivanje ugovora s organizacijama civilnog društva. Grad Ludbreg je u prosincu prošle godine objavio natječaj, a za 33 programa i projekta koja će biti financirana u 2021. godini Grad će izdvojiti 383.075,00 kuna.

– Kao i svake godine pristiglo je dosta prijava naših udruga. Grad Ludbreg ima tridesetak aktivnih udruga koje se bave različitim sferama života, od sporta, rekreacije, zdravlja do promocije određenih aktivnosti, brige o starinama, arheologiji, dakle dosta široki dijapazon i interesa a i vrlo široka skupina ljudi koja se kreće u tim udrugama – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić te podsjetio kako je Grad Ludbreg prije nekoliko godina promijenio način financiranja udruga, odnosno uvedeno je projektno financiranje.

– Dakle, ne financiramo udruge po nekoj tradiciji ili nekim drugim kategorijama, nego isključivo po projektima koji su od interesa grada. Civilna scena u gradu Ludbregu dosta je razvijena, imamo nekoliko doista vrhunskih udruga koje rade punim kapacitetom, okupljaju više od 100 članova i bitni su čuvari tradicije, ali i okupljanja i promišljanja o onome čime se bave – objašnjava gradonačelnik Bilić.

Način prijavljivanja projekta i programa vrlo je sličan traženjima EU kada su u pitanju projekti. Udruge su na taj način stekle važno iskustvo pa se neke odvažuju i same prijavljivati projekte izvan granica Hrvatske.

– Fascinantno je koliko su sve udruge prihvatile ovakav način rada što potvrđuje i da su i same htjele jedno transparentno i vrlo jasno financiranje koje im omogućuje da razvijaju svoju djelatnost s onoliko snage koliko imaju. Jedne godine su nešto manje ambiciozni projekti, druge pak vrlo ambiciozni, ali bitno je da se sačuva ta ideja zbog koje se udruga okuplja i da na taj način promovira no što je srž bavljenja udrugama. Većina njih ostvaruje maksimalne iznose potpora od 30 000 kuna jer ocjenjivači uvijek prepoznaju kvalitetu i vrijednost njihovih projekata i to je nešto što je dobro – rekao je Dubravko Bilić.

Istaknuo je kako se nada da će svi prijavljeni programi i projekti biti realizirani na zadovoljstvo članova udruga koji ulažu svoje slobodno vrijeme, ali i na zadovoljstvo svih Ludbrežana i Ludbrežanki.

– Oni koji dolaze na njihove programe i projekte time stvaraju jedno vezivno tkivo, čine jednu poveznicu između svih nas koja nas čini ponosnima na to što udruge rade iz svojih hobija, dakle, to nije njihov posao to je njihov hobi. Najbitnije je da se sačuva ta tradicija Ludbrežana koji vole svoje slobodno vrijeme poklanjati zajednici i raditi u različitim udrugama. U povijesnim knjigama vidljivo je da su djelovala različita građanska društva i prije i između i nakon dva svjetska rata tako da je bogata tradicija rada u udrugama samo što su se tada malo drugačije zvale. Ta tradicija je nastavljena kroz različita društva, zborove, folklor, sportske aktivnosti, sportske klubove, udruge humanitarnog karaktera tako da dan Ludbreg ima jednu široku bazu različitih udruga koje djeluju u skroz različitim poljima. Time pokazuju koliko je Ludbreg razvijena urbana sredina koja može svojim građanima, svojim stanovnicima pružiti različite aktivnosti kroz udruge civilnoga društva i mnogi se nanovo uključuju. Sve je to lijepa slika našega grada – rekao je gradonačelnik.

U udrugama se pak nadaju da će epidemiološka situacija biti bolja kako bi se moglo nastaviti s redovitim okupljanjima.

– Pandemija je bila velika opasnost za udruge, i ne samo za udruge već i za sportske klubove. Mnogi su bili skeptični da će se puno toga prelomiti i prestati s radom, ali vidimo da udruge polako funkcioniraju i na ovaj pandemijski način, nastoje realizirati programe, imamo i virtualne izložbe, prihvatili su i ove nove tehnologije, ali u principu svi čekaju prestanak pandemije s velikom željom da se ponovno okupe u svojim prostorima ili da ponovno prezentiraju sugrađanima sve ono što su napravili, izvježbali i pripremili. Nadamo se da će ovo proljeće biti prava prilika da se počnemo ponovno družiti i da će se ova sva strpljivost koju smo uložili u pandemiju isplatiti i da ćemo se imati prilike vidjeti na manifestacijama koje naše udruge pripremaju, evo već sigurno i u ovim pandemijskim uvjetima – zaključio je gradonačelnik Bilić.

dubravko bilić

www.sjever.hr

03.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.