Now Reading:
POČELO JE! Radnici koji se ne cijepe poslodavcima više nisu poželjni?
Full Article 2 minutes read

POČELO JE! Radnici koji se ne cijepe poslodavcima više nisu poželjni?

Neki dijelovi gospodarstva zatvaraju vrata onima koji nisu cijepljeni, bilo da se ne žele cijepiti iz uvjerenja ili zdravstvenih razloga

Globalni predvodnik u kampanji cijepljenja – Izrael – suočava se s novim izazovom: kako uravnotežiti prava onih koji još nisu cijepljeni ili se ne žele cijepiti s obzirom da poslodavci najavljuju kako im takve osobe nisu poželjni zaposlenici.

Kako piše Reuters, a prenosi Poslovni dnevnik, polovica Izraelaca dobilo je barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, a vlada je prošlog tjedna započela s otvaranjem gospodarstva, nakon godinu dana restrikcija i rada od kuće.

Uvertira u otkaze

Međutim, neki dijelovi gospodarstva zatvaraju vrata onima koji nisu cijepljeni, bilo da se ne žele cijepiti iz uvjerenja ili zdravstvenih razloga. Primjerice, dio kompanija planira zabraniti necijepljenim radnicima dolazak u uredske i poslovne prostore, pa skupine za zaštitu ljudskih prava smatraju kako je to uvertira i u podjelu otkaza. Sindikati pak predlažu kompromisno rješenje – testiranje svakih 72 sata.

S obzirom da je Izrael tako daleko došao u procjepljivanju, ostale države pomno prate njegova iskustva kako bi uvidjele kako riješiti pitanje ravnoteže između prava pojedinca i zaštite javnog zdravlja.

“Svatko tko nije cijepljen ostat će po strani”, nedavno je upozorio ministar zdravstva Yuli Edelstein. On je jasno poručio kako su nedavno uvedene potvrde o cijepljenju, a koje omogućuju neograničeno korištenje teretana te ulazak u kino-dvorane i turistička središta duž Mrtvog mora, dio inicijative za promociju imunizacije.

Ovdje možete pročitati cijeli članak.

www.sjever.hr

02.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.