Now Reading:
OB Varaždin: Prvi smo uveli uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta analize
Full Article 3 minutes read

OB Varaždin: Prvi smo uveli uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta analize

Opća bolnica Varaždin poslala je priopćenje medijima vezano za jučerašnje predstavljanje zračne pošte za laboratorijske uzorke putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija.

“Vezano na objavu Županijske bolnice Čakovec na društvenoj mreži kojom „moraju demantirati“ , te drugih medija koji su prenijeli njihovu objavu da je Opća bolnica Varaždin prva ugradila i pustila u pogon sustav zračne pošte, Opća bolnica Varaždin daje slijedeće priopćenje:

Opća bolnica Varaždin prva je u Republici Hrvatskoj instalirala uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzroci trebaju biti analizirani proizvođača Sarstedt Tempus600 iz Danske, a nakon toga i Opća bolnica Zadar. Sustav se također može zvati zračna pošta za laboratorijske uzorke putem cijevi. Sustav Tempus600 transportira uzorke u zatvorenim epruvetama odmah nakon uzorkovanja te isti nema nikakve „kapsule“ već se šalju epruvete. Također smatramo za potrebnim istaknuti da Opća bolnica Varaždin digitalizira dokumentaciju za komunikaciju između službi/odjela te nalaze prosljeđuje intranetom unutar Opće bolnice Varaždin te internetom prema vanjskim korisnicima kao i putem određenih VPN mreža.

U ovom trenutku suvremenog digitalnog doba te doba epidemije SARS-Cov2 virusom smatramo krajnje neprimjerenim distribuirati nalaze u papirnatom obliku i dostavljati ih putem „kapsule“ kako je to navedeno u novinskom članku o uvođenju zračne pošte u Županijskoj bolnici Čakovec od 10.03.2020. godine objavljenom na portalu Župan.hr pod naslovom „Županijska bolnica Čakovec uvodi zračnu poštu – nalazi ili uzorci krvi putovat će plastičnim tubama“.

Vjerujemo da još ima bolnica u Republici Hrvatskoj koje imaju tu određenu vrstu zračne pošte putem kapsule, a Općoj bolnici Varaždin je poznato da takvu zračnu poštu od 2017. godine ima i Opća bolnica Šibenik.

Ponavljamo da sustav Tempus600, koji je instaliran u Općoj bolnici Varaždin je transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta od mjesta uzorkovanja do laboratorija unutar nekoliko sekundi, a u slučaju Opće bolnice Varaždin u vremenu od 25 do 31 sekunde te da taj sustav nema nikakvu kapsulu u koju se stavljaju uzorci već uređaj koji direktno povlači uzorak za uzorkom te uređaj u koji isti stižu.

Do kraja 2020. godine u Općoj bolnici Varaždin prošlo je oko 5000 uzoraka. Pomoću instaliranog sustava, laboratorij dolazi do zgrade Interne čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem, sustav transportira epruvete s uzorcima brzo i sigurno, uzorak po uzorak, direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Zračna pošta kao način kojim se pod pritiskom zraka prosljeđuju pošiljke je izum nastao u 19 stoljeću.

Opća bolnica Varaždin u svojim materijalima te izjavama navodi da je instalirala sustav zračne pošte za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi proizvođača iz Danske Sarstedt Tempus600 kojim se udaljenost od 195 metara ( instalirana je u zemlji ) između dvije zgrade, zgrade Interne i zgrade medicinsko-biokemijskog laboratorija, odvija u kratkom vremenu, uređajem koji se sastoji od stanice za slanje uzoraka ( zgrada Interne ), transportne pneumatske cijevi i stanice za prihvat uzoraka u laboratorij ( zgrada Medicinsko-biokemijskog laboratorija).”

www.sjever.hr 02.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.