Now Reading:
U zdravstveni turizam ulaže se više od 200 milijuna eura – doznajte što se radi u županijskim lječilištima u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj
Full Article 3 minutes read

U zdravstveni turizam ulaže se više od 200 milijuna eura – doznajte što se radi u županijskim lječilištima u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj

Zdravstveni turizam jedan je od najjačih trendova turističkih putovanja posljednjeg desetljeća. Najveći dio njih smješten je u Primorsko-goranskoj i Istarskoj te sjeverozapadnim županijama i većini je osnivač županija.

Tema zdravstvenog turizma iznimno je aktualna s obzirom na vrijeme pandemije virusa COVID-19. Zbog sve većeg značenja tog oblika turizma povećana su ulaganja. Zavod za zdravstvene usluge u turizmu,  identificirao je razvojne projekte zdravstvenih ustanova specijalnih bolnica i lječilišta u iznosu od oko 215,8 milijuna eura koji se odnosi na 17 lječilišta kroz tzv. Grozd projekt zdravstvenog turizma. Noviji podaci objavljeni su nedavno, a provjerili smo što se radi u županijskim lječilištima, piše portal Župan.

Kako stoji u dokumentu Ministarstva zdravstva, potražnja za zdravstvenim turizmom pridonijela je svijest ljudi o brizi za vlastito zdravlje, povećanje slobodnog vremena i dohotka stanovništva, ali i promjene u načinu rada i života suvremenog čovjeka uslijed pojačanog stresnog okruženja, povećanje kroničnih bolesti, a posebno se ističu kardiovaskularne i zloćudne bolesti, dijabetes i kronične respiratorne bolesti.
Posljednjih mjeseci značaj zdravstvenog turizma dobiva na popularnosti zbog pandemije virusa.

Sukladno podacima prikupljenim izravno od specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta, ukupno je u njima registrirano 5.222 kreveta i zaposleno 3.680 medicinskih i nemedicinskih djelatnika. Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta imaju 2.146 kreveta ugovorenih s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, kojoj je osnivač Krapinsko-zagorska županija, suvremena je bolnica za rehabilitaciju bolesnika s kardiološkim, neurološkim, kraniocerebralnim, reumatskim i ortopedskim oboljenjima te rehabilitaciju djece. Uz rehabilitacijski dio, Bolnica ima i Odjel za unutarnje bolesti s hitnom internističkom ambulantom i Jedinicu intenzivnog liječenja.
Sama bolnica izgrađena je na izvorima termalne mineralne vode temperature 39 – 41°C koju karakteriziraju kalcij, magnezij i higrogenkarbonat. U sklopu bolnice nalaze se četiri bazena od kojih je Jakobov bazen izgrađen na samom izvoru i jedan je od rijetkih takvih primjera u svijetu. Od ulaganja spominje se projekt rekonstrukcije postojećih objekata sa svrhom poboljšanja energetske učinkovitosti, rekonstrukcije i opremanje objekata SB za medicinsku rehabilitaciju, izgradnja novog bolničkog objekta i garaže…

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, čiji je osnivač Varaždinska županija,  ustanova je registrirana za obavljanje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije, djelatnosti specijalističko-konzilijarnog liječenja kao i nezdravstvene djelatnosti. Od investicija nabraja se Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, pa energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, energetska obnova skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj  te projekt rekonstrukcije prenamjene postojeće građevine Pučke kupelji u Digitalni muzej termalne vode – Aquae Iasae.

Naftalan, kojem je osnivač Zagrebačka županija, ustanova je registrirana za djelatnosti  bolničke zdravstvene zaštite.  Do sada su u svijetu poznata dva nalazišta naftenske nafte: u Azerbajdžanu te u Ivanić-Gradu. Terapijsko djelovanje naftalana je protuupalno, vazodilatatorno, desenzibilizirajuće, djelovanje na metabolizam bjelančevina i elektrolita, hipokoagulatorno djelovanje i djelovanje na rast i razvoj stanica koža. – Termomineralna voda – Termomineralna voda se dobiva iz dubine od 1300 metara. Od investicija izdvaja se gradnja smještajnih jedinica zbog širenja ponude tj. otvaranja novih sadržaja poput bazena, teretane itd.

naftalan

www.sjever.hr/zupan.hr

28.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.