Now Reading:
Župna crkva u Bistri i dvije kapele dodatno oštećene nakon drugog potresa
Full Article 3 minutes read

Župna crkva u Bistri i dvije kapele dodatno oštećene nakon drugog potresa

crkva

U Bistri je u lanjskom potresu u ožujku stradala župna crkva sv. Nikole, dvije kapele: sv. Roka i sv. Josipa te stari i novi župni dvor, a u potresu u prosincu oštećenja su se dodatno povećala, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na župnoj crkvi sv. Nikole najveća oštećenja nastala su u prednjem dijelu crkve, u stropnoj konstrukciji, i na spojevima svoda iznad oltara s bočnim zidovima s obje strane. Znatnije je i oštećenje slavoluka, a s novim potresom mogla bi se značajnije oštetiti konstrukcija, upozorili su iz Tiskovnog ureda u priopćenju.

Na starom župnom dvoru dodatno je oštećena zidana konstrukcija i krovište, a ispao je i kameni materijal na dijelu istočnog zida, pa je objekt opasan za boravak.

Lakše je oštećeni novi župni dvor gdje su manja oštećenja nastala na zidanoj konstrukciji. Brojne pukotine na fasadi i u unutrašnjosti ne predstavljaju opasnost po stabilnost međukatne konstrukcije, no, zidovi u potkrovlju su u izrazito lošem stanju.

U kapeli sv. Roka oštećena je zidna konstrukcija i brojne su pukotine na fasadi te u unutrašnjosti, no one ne predstavljaju opasnost za stabilnost same kapele.

Kapela sv. Josipa u najlošijem je stanju jer je oštećena zidana konstrukcija i drveni elementi kora s orguljama i zatvorenim drvenim balkonom, a postojeće pukotine su se proširile i predstavljaju potencijalnu opasnost za stabilnost građevine.

Konstruktivna sanacija kapele je neophodna pa je preporuka da se ljudi ne zadržavaju u kapeli, upozorili su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon potresa 29. prosinca, koji se osjetio u Bistri, povećala su se oštećenja i na župnoj crkvi i na kapeli sv. Roka.

Dijelovi vijenca crkve sv. Nikole odlomili su se i pali, a u unutrašnjosti su uočena znatnija oštećenja u stropnoj konstrukciji iznad oltara, a najznatnije pukotine su na spojevima svoda iznad oltara s bočnim zidovima s obje strane te uz središte navedenog svoda.

Pukotine se nepravilno šire do samog središta svoda, a postojeće su se proširile i preko samih greda koje omeđuju navedeni svod te su se pojavile nove dodatne pukotine, izvijestili su iz Tiskovnog ureda i dodali kako se ključno oštećenje dogodilo na sjevernom stupu glavnog poprečnog luka koji dijeli središnju lađu od oltara.

Zbog toga se ne preporuča zadržavanje ispod prednje polovice crkve, kod oltara, zbog mogućeg lokalnog urušavanja.

Na kapeli sv. Roka proširene su stare i nastale nove pukotine. Dijelovi vijenca i profilacija oko prozora odlomili su se i pali, a otpala je žbuka i u tjemenu luka je vidljiva opeka. Opeke u tjemenu svoda nemaju čvrstu vezu, labave su i drže se na ostacima žbuke pa se ne preporuča zadržavanje u kapeli jer prijeti opasnost urušavanja luka i njemu pripadnih svodova, stoji u priopćenju.

www.sjever.hr Izvor Hina Foto Hina 27.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.