Now Reading:
U 11 mjeseci 150.000 nadzora, brojna kršenja mjera i visoke kazne – žena prijavila muža da ne poštuje mjere!
Full Article 3 minutes read

U 11 mjeseci 150.000 nadzora, brojna kršenja mjera i visoke kazne – žena prijavila muža da ne poštuje mjere!

Za koji će dan (25, veljače) biti točno godinu dana od početka epidemije COVID-19 u Hrvatskoj. Kako bi spriječio širenje koronavirusa, Stožer civilne zaštite RH donio je niz odluka i protuepidemijskih mjera, a njihovu provedbu nadziru inspektori Ravnateljstva civilne zaštite.

Inspektori su od sredine ožujka prošle, do 14. veljače ove godine obavili čak 149.583 inspekcijska nadzora te izdali 6462 usmena upozorenja za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti, piše Glas Slavonije.

Tijekom nadzora podnijeli su 192 prekršajna naloga protiv pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnim osobama te pet prekršajnih naloga protiv fizičkih osoba, gdje je određena novčana kazna u iznosu od 500 kuna sukladno ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Kršenje mjera samoizolacije

Od početka epidemije je kod 4960 osoba utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Za taj prekršaj predviđene su kazne od osam pa do 15 tisuća kuna, no kada kršitelji dođu na sud, nerijetko kazne budu i manje. S tim prekršajem najčešće su suočavani i stožeri na nižim razinama.
Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić kaže kako su u početku primali opravdane dojave o kršenju te mjere, a da su kasnije uslijedile i dojave o kršenju samoizolacije iza kojih su se krili i osobni animoziteti, susjedski obračuni i druge skrivene namjere.
-U prvom valu epidemije gradski stožer bio je suočen i s neupućenim građanima kada je riječ o radu takvog tijela i što su mu ovlasti, pa su zvali i zbog prelaska granice, testiranja i sl., a sve takve pozive usmjeravali smo na Centar 112 i broj 113 – kaže Galić. Dodaje, bilo je i poziva vezanih uz obiteljske odnose.
-Nazvala je žena i rekla da joj muž ne poštuje mjere, te se ona boji da će time zaraziti sve u kući – prisjeća se Galić, a prenosi Glas Slavonije.

Od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti do 15. veljače policija je izdala 1139 upozorenja za nenošenje maski i 311 novčanih kazni. Novčana kazna za nenošenje maske je 500 kuna, no ako se kazna plati odmah, iznosi 250 kuna.

Određeni broj građana, točnije njih 35, prijavljen je i zbog kršenja zabrane odnosno ograničavanja privatnih okupljanja. Za taj prekršaj predviđene su kazne u iznosu od pet do deset tisuća kuna za vlasnika privatnog prostora koji organizira ili dopusti održavanje okupljanja suprotno odlukama Stožera.

Više od 2.500 nadzora u ugostiteljskim objektima

Protekla godina zadala je puno posla i inspektorima Državnog inspektorata. Od 1. ožujka prošle do 14. veljače ove godine turistički inspektori DIRH-a obavili su ukupno 2596 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima radi pridržavanja odredbi odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom prilikom u 2461 inspekcijskom nadzoru nisu utvrđene povrede odluka, a u 135 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima utvrđene su povrede odluka, odnosno utvrđeno je 120 povreda odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Ovdje pročitajte cijeli članak.

www.sjever.hr/glasslavonije

23.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.