Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila po 100 tisuća kuna Obrtničkoj komori Županije te Županijskoj komori Krapina
Full Article 7 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila po 100 tisuća kuna Obrtničkoj komori Županije te Županijskoj komori Krapina

Danas su u Poslovno – tehnološkom inkubatoru potpisani ugovori i dodijeljena bespovratna sredstva Obrtničkoj komori KZŽ te HGK Županijskoj komori Krapina u ukupnoj vrijednosti 200 tisuća kuna. Ugovore su potpisali župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, predsjednik OKKZŽ, Davor Pleško te predsjednik ŽK Krapina, Josip Grilec.

Svakoj od komora dodijeljeno je po 100 tisuća kuna.

Županija surađuje s komorama i gospodarstvom na više razina. Prošle je godine izdvojeno 16,7 milijuna kuna za sektor gospodarstva. Najveći iznos pokrivao je potrebe Poslovno – tehnološkog inkubatora, a za napomenuti je i sufinanciranje kamate poduzetnicima gdje je od strane obrtnika i gospodarstvenika prepoznata kao dobra mjera za evaluaciju i napredak poslovanja.

U razdoblju 2015. – 2020. Županija je ukupno izdvojila 8,5 milijuna kuna za subvenciju kamata.

Za određene tvrtke omogućen je Moratorij u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva koje također sufinancira kamate za 25 obrta.

Za 2021. godinu je osigurano 11 milijuna kuna za gospodarstvo, od čega ističemo sufinanciranje kamata u iznosu od 3,3 milijuna kuna. Važan tekući projekt koji treba spomenuti i koje se sprovodi je „Uspostava fonda za poslovne anđele” s naglaskom na mentore i mentoriranje.

Za start up tvrtke Županija je omogućila subvencioniranje prostora, a s odlukom župana Kolara, od prošle godine do 6 mjeseca ove godine tvrtkama je omogućeno besplatno korištenje prostora u svrhu lakšeg poslovanja.

Ove se godine nastavlja i projekt manifestacije „Zagorski mlinci”, koje Županija prati kako bi im omogućila širenje poslovanja.

Od 2017. godine do 2021. u gospodarstvo je uloženo ukupno 112 milijuna kuna.

Župan Kolar zahvalio je svim gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima na području KZŽ na 8 godina suradnje i Obrtničkoj i Gospodarskoj komori.

– Razvili smo sjajan partnerski odnos i sve važne projekte vezane uz županiju, uz deficitarna zanimanja, za nove tehnologije i novu izgradnju, sve smo radili u partnerstvu i u okvirima mogućnosti. Godine 2013. bili smo između 14. i 16. mjesta, a sad smo između 9. i 8. mjesta u RH. To je kontinuirani rast gospodarstva na području KZŽ. Nakon velike krize 2009. i 2010. godine bili smo prva županija u Hrvatskoj koja je polako izlazila iz krize – rekao je Kolar i nastavio:

– Jedna smo od tri županije u Hrvatskoj koje su najbolje iskoristile ulazak RH u Europsku uniju. Ova kriza nam je napravila manju štetu u gospodarstvu nego što je to u velikoj većini u drugim dijelovima Hrvatske, upravo stoga jer je bila vezana uz izvoz. Ta naša opredijeljenost i takva industrija, tako orijentirano gospodarstvo da imamo pokrivenost izvoza uvozom uvijek negdje oko 180 posto nas radi konkurentnima u odnosu na druge.

Osvrnuo se na ulaganje u periodu od 2017. do 2021. Kroz taj je period za Gospodarsku komoru izdvojeno 680 tisuća kuna, za Obrtničku komoru oko 1,3 milijuna, za tradicijske obrte još 734 tisuće kuna.

– Sve zajedno je to oko 2,7 milijuna kuna, samo dio naše direktne komunalne potpore. Sve što smo zajednički radili za naš Gospodarski zbor koji je među tri najbolja u Hrvatskoj, sve što smo radili na deficitarnim zanimanjima, na zajedničkom projektu subvencioniranja kamata – pokušavali smo u okviru naših mogućnosti biti prisutni, reagirali smo zajedno s komorama i pomagali granama koje su stradale u pandemiji da lakše započnu svoje poslovanje – rekao je Kolar i podsjetio na sastanak Ceha ugostitelja ispred Obrtničke komore i predstavnika iz Gospodarske komore koji pokrivaju turizam i ugostiteljstvo na kojem je dogovoren set mjera.

S obzirom da su najave da bi se 1. ožujka neke mjere mogle ublažiti, KZŽ je u pripremi da to i omogući te je u proračunu primpremljeno milijun kuna za pomoć gospodarstvu.

Župan je na kraju istaknuo zadovoljstvo stanjem zaposlenosti na području Županije, pošto podaci pokazuju da je stiglo vrijeme zapošljavanja. Izrazio je posebno veselje jer je KZŽ u protekloj, iznimno teškoj godini gospodarski „rasla”.

Pleško je istaknuo kako će ugovori pomoći obrtnicima na području Županije u prezentaciji i svemu onome što im je potrebno na tržištu rada.

– Ove godine smo osmislili jedan novi projekt digitalnog podučavanja, digitalne prezentacije jer smo prošle godine vidjeli da nam je potreban takav vid prezentacije, obuke, edukacije. Vidimo da ljudi imaju sve manje vremena i sve se više odazivaju na razne edukacije. U toplini svoga doma puno će lakše preuzeti neke nove vještine, nova znanja, automatski s time i promjene u zakonodavstvu, propisima i svemu onome što ih prati – rekao je Pleško i istaknuo važnu suradnju Obrtničke komore i Županije bez koje to ne bi bilo moguće.

– Sprega Županije i gospodarstva mora biti da bi svi skupa bolje funkcionirali – istaknuo je Pleško i završio:

– U gospodarstvu je dobra situacija, u odnosu na 2019. godinu imamo oko 200 obrta više i pandemija se nije puno odrazila na otpuštanje radnika, nego se i zapošljava nova radna snaga. Tamo gdje se stalo početkom 2020. godine, ove godine se očekuje nastavak realizacije i svih onih poslova.

Grilec je istaknuo prepoznatljivost poduzetnika KZŽ na sajmovima i konferencijama u svrhu prepoznatljivosti gospodarstvenika na lokalnom nivou, županiji, a jednako tako i državnom nivou. Istaknuo je:

– Netko bi rekao sredstva su mala. Nikakva sredstva nisu mala, svaka kuna koja dođe korisniku je bitna. Samim time, ako on na nekom sajmu, toj konferenciji ostvari kontakte i nakon toga će puniti županijski proračun zapošljavajući ljude to je veliki uspjeh za sve nas koji se bavimo poduzetništvom i lokalnu samoupravu.

– Mi smo 2019. došli na 13,6 milijardi kuna županijskog prihoda. Ja vjerujem da 2020. ne bude bitno ispod, bit će tu negdje, ali očekujem da će u 2021. godini biti određenih teškoća zbog divljanja svega jer ništa više nije kako je bilo prošlih godina. Sve cijene su otišle u nebo, jednako tako će otići i građevine, investicije će se bitno poremetiti u toj godini – rekao je Grilec i dodao:

– Ove godine će poduzetnici morati jednako kao i svi ostali koji sudjeluju u tom dijelu imati puno strpljenja, puno taktičnosti da bi se mogao održati rast cijena kakav je sada u prvom tromjesječju od 30% repromaterijala je teško održivo. Uz to će nakon toga doći do cijene radne snage i taj dio će biti možda za neke poduzetnike nepremostiv, a uz pomoć lokalne samouprave i države ja vjerujem da taj dio možemo premostiti – rekao je Grilec i nadovezao se na podatke o broju zaposlenih:

– Podatak o broju zaposlenih u županiji jednako tako govori da sve novce koje smo na bilo koji način uputili u gospodarstvo da je gospodarstvo znalo vratiti. Gospodarstvo nije to potrošilo uludo – mi bi rekli zakockalo, nego je investiralo, evo vidite tu nasuprot Područnog centra M.I. HRŠAK moram njega spomenuti, prije 5 godina nije bilo ničega. To je jedna od najvećih, najljepših i možda čak najvećih hala u županiji u novije doba u koje je izgrađeno.

– To je sve tako jednim dijelom poticano i državnim i županijskim novcima, to je dobar primjer i tako trebamo nastaviti – završio je Grilec.

mčaržavec / www.sjever.hr
23.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.