Završava prekogranični projekt Ride&Bike. Kolar: „Biciklizam i jahanje sve su popularniji u Europi i te goste ne smijemo izgubiti!”

Nakon 30 mjeseci uspješne suradnje slovenskih i hrvatskih projektnih partnera, kraju se privodi prekogranični projekt RIDE&BIKE II čiji je glavni cilj razvoj selektivnih turističkih proizvoda temeljenih na interpretaciji prirodne i kulturne baštine kroz uspostavu sustavnog upravljanja razvojem održivog aktivnog turizma.

Završna konferencija projekta čija je ukupna vrijednost oko 875 tisuća eura održana je danas u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije, a rezultate projekta predstavila je Tanja Ivek iz Zagorske razvojne agencije.
-Riječ je o projektu koji je nastavak projekta iz 2015. i 2016. gdje su isti partneri provodili projekt Ride&Bike 1 u kojem su razvijali infrastrukturu za biciklistički i konjički turizam. U okviru operativnog programa Slovenija-Hrvatska, odnosno u okviru suradnje Slovenija-Hrvatska 2014.-2020., proveli smo niz aktivnosti na kojem smo spajali konjički i biciklistički turizam, kako bismo ga pametno integrirali i spojili s prirodnom i kulturnom baštinom kojom ovo prekogranično područje obiluje – kazala je Ivek.

Partneri su bili Zagorska razvojna agencija kao vodeći partner, Turistička zajednica KZŽ i njihover kolege iz TZ Savsko-sutlanska dolina i brigi koji su projekt provodili kroz svoje aktivnosti na području Zagrebačke županije i općina Dubravica, Marija Gorica i Brdovec te slovenski partneri s područja Spodnje posavske regije, odnosno Razvojne agencije Soto i razvojne agencije Kozjansko, partneri iz Selnice te Javni zavod za kulturu, šport, turizam in mladinske dejavnosti iz Selnice.

-Cijeli niz ovih aktivnosti koje smo provodili orijentirane su bile da spojimo prirodnu i kulturnu baštinu i da ju pametno integriramo sa konjičkim i biciklističkim turizmom kojeg smo razvijali na ovom području. Za područje KZŽ aktivnosti koje su provedene bile su podijeljene između TZ KZŽ i Zagorske razvojne agencije gdje smo se podijelili na način da je zagorska razvojna agencija provodila aktivnosti vezane uz cikloturizam, dok je TZ KZŽ provodila aktivnosti za konjički turizam. U okviru aktivnosti provednih za cikloturizam – strategija razvoja Ride&Bike destinacija koja uključuje i plan upravljanja posjetiteljima i to je svaki partner napravio posebno za svoje područje, a zajedno je onda objedinjeno u zajedničkoj strategiji, Definirali smo i akcijski plan dugoročne suradnje kako aktivnosti ne bi završile završetkom projekta nego bi se nastavile i po završetku projekta – objasnila je Ivek dodavši da je organizirano i nekoliko biciklijada te proveden niz online kampanja.

Izrađena je i zajednička web stranica projekta rideandbike.eu te redizajnirana postojeća web stranica zagorjebike.com.hr koja je ažurirana svim dodatnim aktivnostima rađenim u okviru projekta, uključujući i standard za i konjički i biciklistički dio.

-Organizirali smo i edukaciju za biciklističke vodiče, tako da imamo ukupno 20-ak vodiča na području KZŽ koji mogu spremno voditi cikloturiste po našoj destinaciji. Organizirali smo i edukaciju koja je bila baš specijalizirana da spojimo ovaj dio cikloturizma sa prirodnom i kulturnom baštinom. Razvili smo ovaj standard i još smo dodatno proveli i digitalizirali pet novih biciklističkih ruta specijaliziranih za obiteljski turizam i šest MTB ruta koje dosad nismo imali u tom broju – istaknula je Ivek.

Kad je riječ o konjičkom turizmu, napravljena je dodatna konjička staza koja je također digitalizirana i uploadana na stranicu zagorjeride.com.hr, a organizirana je i međunarodna konjička karavana. Izrađeni su i interpretativni punktovi – njih pet za biciklistički turizam, odnosno cikloturizam i dva za konjički turizam, odnosno jahače i konje.

O aktivnostima u projektu govorio je i Branimir Gregurić iz općine Brdovec, viši stručni suradnik za EU fondove, uključen u projekt Turističke zajednice Savsko-sutlanska dolina i brigi.
-U sklopu našeg projekta Ride&Bike II provedene su značajne aktivnosti koje su uvelike poboljšale potencijal razvoja turizma. Za područje TZ SSDB imamo solidan broj već provedenih aktivnosti: izrada karti cjelokupnog projekta, trasiranje i digitalizacija konjičkih i biciklističkih staza na našem području, izrada itinerara, provedene su edukacije za javni i privatni turistički sektor, u suradnji s partnerima iz Krapinsko-zagorske županije. Provedena je i jahačka konjička karavana, malo reducirana zbog pandemije. Napravili smo i trojezičnu slikovnicu, odnosno bojanku koja djeci prezentira naš kraj na zabavan i zanimljiv način – rekao je Gregurić.

Osim toga, na području TZ izgrađena su tri interpretativna punkta koja posjetiteljima koriste da se odmore i osvježe i na najbolji način upoznaju destinaciju.

Završnoj je konferenciji nazočio i župan Željko Kolar koji je uključenima čestitao na još jednom uspješno odrađenom projektu i povlačenju sredstava iz EU fondova.
-Mi smo jedni drugima partneri u turizmu i zajedničkom izgradnjom infrastrukture i zajedničkom ponudom možemo imati puno bolje rezultate zajedno, nego svaki pojedinačno. Vjerujem da je svaki od eura koji su stigli i na područje Slovenije i na područje Krapinsko-zagorske županije itekako dobro uložen – rekao je Kolar.

Župan je istaknuo kako se svijet brzo mijenja, ponajviše zbog pandemije, kako u razmišljanju ljudi, tako i oko turizma.
-Biciklizam i jahanje postali su sve popularniji u Europi i s obzirom na naš predivan krajolik s druge strane Sutle i s naše strane sigurno su dodatan mamac za tu vrstu gostiju, a to su gosti koji u prosjeku troše više od običnih turista. Još je važnije da se vraćaju ako im je lijepo i ako su zadovoljni i uvijek dovedu nekoga sa sobom. To je ono što nam mora biti zadatak, da ne izgubimo te goste. I s jedne i s druge strane Sutle vodimo brigu o zaštiti okoliša, o održivom razvoju, zdravoj hrani, a to je ono što biciklisti i jahači žele kao dodatnu ponudu – kazao je Kolar, uz napomenu da je prekogranična suradnja između Hrvatske i Slovenije, razvojnih agencija i ustanova, već dugo vremena odlična.

foto: m. sopek

a.kučić/sjever.hr

22.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.