Now Reading:
FOTO: Marko Janečić otkriva ljepotu Bajera u Konjščini. “Svjetlo je to koje čini fotografiju”
Full Article 3 minutes read

FOTO: Marko Janečić otkriva ljepotu Bajera u Konjščini. “Svjetlo je to koje čini fotografiju”

Marko dolazi iz malog sela na pola puta između Konjščine i Marije Bistrice. Iako službeno, to mjesto pripada Mariji Bistrici. Marko kaže kako je do 13. godine živio u Općini Konjščina pa još uvijek osjeća pripadnost upravo tom kraju. Po struci je inženjer multimedijske i grafičke tehnologije, a gotovo svih svojih 30 godina zaljubljenik je u tehnologiju i računala. To je dijelom odredilo i njegov životni smjer što je rezultiralo posebnoj ljubavi prema fotografiji. Prvi ozbiljniji susret s fotografijom imao je prije gotovo 10 godina, a profesionalno se fotografijom počeo baviti 2017. godine.

– Većina mojih fotografija napravljena je jednim od mojih fotoaparata. To je oprema s kojom se osjećam komforno kad radim jer mogu kontrolirati uvjete u kojima se nalazim i samim time postići rezultat koji zamislim u pojedinom kadru. No, stara fotografska izreka kaže kako je najbolji fotoaparat onaj koji imaš uz sebe, pa tako ponekad neku zanimljivost pofotkam i mobitelom kad nema fotića pri ruci. Uz fotoaparat i mobitel, fotografiram i bespilotnom letjelicom pošto takva vrsta fotografije daje neku sasvim novu perspektivu – objasnio nam je Marko.

– Svaki od kolega fotografa ili foto entuzijasta će vam reći svoje viđenje pojedinog kadra. Uvijek volim naglašavati da možete uzeti nekoliko fotografa, staviti ih ispred neke scene uz određeni motiv, i dobit ćete isto toliko različitih fotografija. Ono što također volim isticati onima koje zanima fotografija da je uz pravilno kadriranje najvažnije svjetlo. Ipak, svjetlo je to koje čini fotografiju. Zato su najljepše fotografije pejzaža one koje nastaju ujutro ili uvečer, a isto tako i portretne fotografije u studiju izgledaju “savršeno”. Naučiti kontrolirati svjetlo postavkama u fotoaparatu i pravilnim kadriranjem znači savladati gotovo svaku situaciju u kojoj se nađete – rekao je Marko i odgovorio na pitanje što je za njega, kao fotografa, priroda:

Fotografija i priroda bi trebale ići u skladu. Smatram da većina ljudi nije svjesna kakvom ljepotom i prirodom smo okruženi. Jednostavna šetnja vas može uvjeriti upravo u to. Svakodnevno vozimo istim cestama i promatramo okolinu, no ako jednostavno krenemo u šetnju livadom uz tu istu cestu dobivamo sasvim novu perspektivu i pogled na tu istu okolinu. Svaki objekt izgleda potpuno drugačije ovisno o kutu pod kojim ga gledamo i ovisno o svjetlu pod kojim ga gledamo. Pejzažna fotografija je savršen početak za svakog tko se želi okušati u fotografiji, motiva nikad previše, uvjeti promjenjivi, a na vama je samo odabrati vrijeme i kadar.

Zapratite Marka na Facebooku i Instagramu!

mčaržavec / www.sjever.hr
21.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.