Now Reading:
Međimurska udruga s najvećim skloništem za napuštene pse u Hrvatskoj može nastaviti s projektima – Županija joj daje 200.000 kuna
Full Article 3 minutes read

Međimurska udruga s najvećim skloništem za napuštene pse u Hrvatskoj može nastaviti s projektima – Županija joj daje 200.000 kuna

Međimurska županije u ponedjeljak je potpisala ugovor s Zaštitarsko ekološkom udrugom „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec vrijedan 200.000 kuna o sufinanciranju prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja.

Riječ je o udruzi koja se bavi zaštitom, zbrinjavanjem i udomljavanjem napuštenih životinja, razvijanjem i promicanjem volonterstva te socijalizacije i integracije socijalno osjetljivih skupina u društvu. Udruga ujedno upravlja i najvećim skloništem za napuštene životinje u RH. Na 15.000 kvadratnih metara prihvaća 300 napuštenih pasa, osiguravajući im pritom veterinarsku skrb, hranu i udomljavanje, a ove godine obilježava i 20 godina djelovanja.

-Mi u Međimurju smo po mnogočemu primjer dobre prakse i korak ispred pa tome sada dodajemo i jedan odnos i humanost prema napuštenim životinjama – rekao je župan Matija Posavec.

Naglasio je kako četvrtu godinu zaredom Međimurska županija osigurava sredstva za projekt prihvata i udomljavanja napuštenih životinja. Jedinicama regionalne samouprave to, ističe, nije obaveza.

-Želja je da nam cijela zajednica bude kvaliteta, a to se mjeri odnosom prema najranjivijim skupinama, pa i životinjama koje su napuštene, kojima treba briga i zbrinjavanje – rekao je Posavec te zahvalio svim volonterima koji daju svoje slobodno vrijeme, doprinos i energiju kako bi pomagali onima kojima je potrebno.

-Treba reći da smo partneri i na mnogim drugim projektima s udrugom i sa samim azilom, recimo projekt „Snaga života“ gdje imamo učinkovitu resocijalizaciju, reintegraciju počinitelja kazneno pravnih sankcija, također imaju neku vrstu rehabilitacije. Također, Centar društvenog poduzetništva koji ima holistički pristup prema životinjama kao primjer dobre prakse ovdje u Međimurju, a primjer dobre prakse i za cijelu Hrvatsku – kazao je župan zaželjevši Udruzi puno energije i dalje, a Međimurska županija će, ističe, i dalje pratiti njihov rad u okviru svojih mogućnosti.

Predsjednica Udruge Aleksandra Hampamer kazala je kako će im sredstva uvelike pomoći u promicanju bolje skrbi za životinje. Dodala je kako od 2012. godine kontinuirano rade na infrastrukturnim projektima i uređenju skloništa prema važećem pravilniku.

-Sredstva su nam uvijek potrebna za sve troškove koje imamo, a koji nisu mali. Prošle godine su iznosili gotovo 3 milijuna kuna za prihvaćenje preko 500 pasa, a udomljeno više od 700 pasa u cijeloj godini – kazala je predsjednica Udruge te dodala kako su ponosni što im sklonište sve više postaje neka vrsta tranzitne jedinice gdje su životinje privremeno, a nakon toga idu u udomljavanje.

-Prošle smo godine uredili 40 posto starog dijela skloništa, napravili smo 30 novih dvorišta. Trudimo se da nam životinje u skloništu ne borave na 10 kvadrata, nego da su to puno veći prostori. Počeli smo i s izgradnjom kanalizacije. Uredili smo poseban prostor za štence i krajem godine smo imali veliku kampanju gdje smo uredili stari hangar od preko 300 kvadrata za bolesne živote – pojasnila je Hampamer.

m.furlan / sjever.hr 25.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.