Now Reading:
Kada ćemo početi paziti!?Najteži prometni prekršaji povezani su sa stradavanjima osoba u prometu na cestama
Full Article 4 minutes read

Kada ćemo početi paziti!?Najteži prometni prekršaji povezani su sa stradavanjima osoba u prometu na cestama

Tijekom vikenda, od 22. do 25. siječnja 2021.g., na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su stradale četiri osobe od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, dok su tri osobe lakše ozlijeđene.

Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (2), oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nepropisno mimoilaženje i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće. Jednu prometnu nesreću, radi nepropisnog mimoilaženja, izazvali su mladi vozač i vozač starije životne dobi.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 24. siječnja, u 12.53 sati, na državnoj cesti broj 28, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 117 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Ističemo i vozača koji je u subotu, 23. siječnja, u 14.32 sati, na državnoj cesti broj 2 u Vlaislavu upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 114 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 23. siječnja, u 17.55 sati, na otvorenom dijelu državne ceste broj 41 između mjesta Botovo i Gotalovo  kod 29-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,54 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora od 10 dana i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije devet mjeseci. Po završetku žurnog prekršajnog postupka, vozač je predan na izdržavanje izrečene kazne u zatvor u Bjelovaru.  

Ističemo i 40-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 24. siječnja, u 1 sat u Draganovcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,78 promila, za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i nakon što mu je vozačka dozvola poništena i oduzeta radi nakupljenih negativnih prekršajnih bodova. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 30.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji je počinili četiri prekršaja (upravljanje motornim vozilima B kategorije za vrijeme zabrane – 1, upravljanje za vrijeme kad je vozačka dozvola poništena i oduzeta – 1, upravljanje pod utjecajem alkohola -2).

Izvršen je nadzor 28 mladih vozača. Mladi vozači počinili su osam prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2), dva prekršaj ne korištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja ne postupanja sukladno značenju prometnog znaka, prekršaj nepropisnog mimoilaženje i  prekršaj  upravljanja motornim vozilom bez upaljenog dnevnog ili kratkog svjetla.

Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u subotu, 23. siječnja, u 17.54 sata u Ulici F. Viktora Šignjara u Virju kod 23-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,32 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.  

Tijekom, 23./24. siječnja, od 17 do 1 sat, Policijska postaja Đurđevac provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača u sklopu koje je izvršen nadzor 42 vozača od čega pet mladih vozača. Utvrđeno je osam prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola bio je jedan mladi vozač.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama, odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista te vozača traktora i bicikala.

sjever.hr
25.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.