Now Reading:
Radni sastanak ministra Horvata, župana Kožića i gradonačelnika Turka o obnovi potresom pogođenih područja
Full Article 4 minutes read

Radni sastanak ministra Horvata, župana Kožića i gradonačelnika Turka o obnovi potresom pogođenih područja

U Zaprešiću je održan sastanak ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, župana Stjepana Kožića, predsjednika Županijske skupštine Mate Čička i gradonačelnika Zaprešića Željka Turka.

Razgovaralo se o obnovi potresom pogođenih područja. Sastanku je prethodio kraći obilazak centra grada u kojemu je stradalo nekoliko stambenih zgrada, iz kojih je iseljeno 99 obitelji, kao i zgrada u kojoj prostore imaju općinski i prekršajni sud, gruntovnica, katastar, županijske službe…

„Zahvala svima koji su dali svoj doprinos i pomogli Zaprešćanima čija je imovina najviše oštećena. Statičari su na teren izašli svega tri sata nakon potresa kako bi dali prvo, preliminarno mišljenje. Grad je promptno reagirao i svim vlasnicima oštećenih stanova isplatio po 5000 kuna jednokratne pomoći. Do danas je riješen zamjenski smještaj za preko 95% stanara, a Grad je donio i odluku o sufinanciranju najamnine u iznosu od 2000 kuna mjesečno kroz sljedeće dvije godine“, rekao je gradonačelnik Turk.

Zahvalio je svim volonterima koji su pomogli u preseljenju stanara, kao i Vladi RH koja je Zagrebačkoj županiji odmah nakon potresa doznačila sredstva za hitno otklanjanje njegovih posljedica, od čega je Gradu Zaprešiću proslijeđeno 2,4 milijuna kuna. Grad Zaprešić je otvorio i humanitarni račun na kojega su građani i tvrtke ovoga grada, do 21. siječnja, uplatili više od 440.000 kuna. Novac će biti proslijeđen najviše stradalim građanima, o čemu će odluku donijeti posebno gradsko povjerenstvo.

U Zaprešiću je potres oštetio i OŠ Antuna Augustinčića, koja se već sanira i radovi će, prema najavi, biti gotovi do 1. veljače. Oštećena je i zgrada Pučkoga otvorenog učilišta, u kojoj su prostorije Glazbene škole Zlatka Balokovića i Foto-video-kino kluba.

Na svemu dosad učinjenom, Gradu su zahvalili predstavnici stanara oštećenih zgrada. „Sve službe Grada odmah su djelovale. Stanari su smješteni u motel i od prvog dana su bili okruženi pažnjom“, rekao je Zdenko Karaman. Saša Jakovina, predstavnik stanara najviše oštećene stambene zgrade, zahvalio je gradskim službama na financiranju svih nužnih radova sanacije i promptnom rješavanju problema.

Župan Kožić je iznio podatak da je na području županije u potresu oštećeno 3738 objekata, od čega je do 21. siječnja pregledano njih 1003. Od ovoga broja njih 7% dobilo je crvenu, a 23% žutu naljepnicu. U preostalih 70% objekata se može stanovati.

„Zahvala svima koji su pomogli da ljudi čije su kuće oštećene danas imaju siguran smještaj. Svi skupa stvorit ćemo uvjete da se oni što prije vrate u svoje obnovljene domove“, rekao je Kožić. Zahvalio je i vatrogascima i volonterima Crvenoga križa koji su priskočili u pomoć pogođenima potresom, kao i Vladi RH na doznačenim sredstvima koja su, prema kriteriju broja oštećenih objekata, odmah proslijeđena stradalim općinama i gradovima za hitne intervencije.

Ministar Horvat je pozvao vlasnike uništenih objekata da imaju povjerenja u institucije lokalne i regionalne samouprave, kao i države.

„U segmentu konstrukcijske obnove Vlada RH će iznaći rješenje da se ona financira u stopostotnom iznosu“, rekao je Horvat, dodavši da je Zaprešić školski primjer kako trebaju funkcionirati lokalna i regionalna uprava i centralna vlast, kakva suradnja treba biti da bi se stvari događale brzo i korektno.

„Dogodila se katastrofa koju nismo mogli predvidjeti. No, dogodio se i sinergijski efekt državnih i lokalnih institucija s brojnim volonterima, što nam je dalo vjeru da će obnova početi relativno brzo, uz domaće znanje, akademsku zajednicu i domaće poduzetnike“, zaključio je ministar Horvat.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 24.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.