Now Reading:
FOTO: Posjetili smo “Stazu kroz krošnje” u dolini Zelenjak
Full Article 2 minutes read

FOTO: Posjetili smo “Stazu kroz krošnje” u dolini Zelenjak

Ova je staza pruža poseban doživljaj i iskustvo prilikom prolaska kroz krošnje stabala kao i istovremeni pristup informacijama o prirodnoj baštini te bogatom biljnom i životinjskom svijetu ovog dijela Zagorja.

Staza djelomično stoji, odnosno oslanja se na postojeća stabla dok je djelomično poduprta okruglim drvenim stupovima. Svi detalji izvedeni su tako da stabla ne oštete i da je omogućen njihov nesmetan rast. Tamo gdje pričvršćivanje na stabla nije moguće, podupiranje je vršeno okruglim drvenim stupovima različitih visina postavljenim pod različitim nagibima čime se simuliraju stabla u prirodi.

Cijela staza je dužine 125 m, na početku se podigne na odgovarajući nivo pomoću stepenica, a potom prolazi među krošnjama na visini od 0,5 do 5,0 m iznad terena da bi završila s pogledom prema spomeniku i trubom. Na kraju staze silazi se po stepenicama i nastavlja se putem preko mosta do spomenika.

Ljepota prirode u Zelenjaku inspirirala je Antuna Mihanovića da 1835. godine ispjeva stihove domoljubne pjesme “Horvatska domovina” koja je postala temelj današnje hrvatske himne. Na metalnim udaraljkama koje su najstarija porodica glazbala možete se iskusiti u sviranju himne. Udaranjem u cijevi stvara se titranje koje postiže zvuk.

U produžetku, ako pratite šetnicu imate priliku uživati u toku rijeke Sutle čiji je izvor na južnim obroncima Maceljske gore u Slovenijiji. Na području općine Zagorska Sela i slovenske općine Podčetrtek od 2005. godine osnovana je turistička zona Sutla-dolina izvora zdravlja stvorena za užitke i opuštanje, a dvije općine povezuje pogranični most Miljana na Sutli.

Ovdje se možete susresti s katakasom, rijetkom vrstom noćnog leptira koji spada u porodicu kvočki. Ovi leptiri izletavaju ujesen, a dio kukuljica može prezimljavati i do šest godina. Uz malo sreće, sresti ćete i nebeskog vladara, vretenicu – najbržeg letača u svijetu kukaca!

Svakako posjetite ovu stazu i doživite prirodu i biljni svijet na posve drugačiji način!

mčaržavec/sjever.hr
24.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.